Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2018. 09:32:00
NAJAVE

Samsung Galaxy S10 dolazi u 4 inačice

Od rujna cure glasine za neke nove značajke koje će biti dostupne u Galaxy S10 modelima, a neke je potvrdio sam Samsung

Samsung Galaxy S10
Samsung Galaxy S10 (Twitter)

Samsung je završio istraživanje i razvoj za Galaxy S10 modele i sada su u procesu izrade i pokazivanja prototipova odabranim partnerima. Prema korejskim medijima, službeno predstavljanje Samsung Galaxy S10 održat će se 25. veljače 2019., na prvi dan otvaranja MWC 2019, u Barceloni.

Od rujna cure glasine za neke nove značajke koje će biti dostupne u Galaxy S10 modelima, a neke je potvrdio sam Samsung. Tako već možemo formirati prilično cjelovitu sliku o novitetima. Nema sumnje, Galaxy S10 linija bit će vrlo moćna i dobro uzdrmati konkurenciju. Kako sada stvari stoje, ovi pametni telefoni dolaze u 4 varijacije ovisno o duljinama dijagonala zaslona, položaju i vrsti čitača otisaka prstiju te broju kamera.

Dva modela se mogu smatrati izravnim nasljednicima postojećih Galaxy S9/S9 +. Osim njih dolaze jedan tehnički skromniji, i jedan vrhunski s 5G mobilnim povezivanjem. Njihove moguće specifikacije su sljedeće:

  • Galaxy S10 lite: 5,8 inčni flat Super AMOLED zaslon (eventualno i O-Infinity), čitač otisaka prstiju ugrađen u bok, dvije stražnje kamere i jedna prednja. Trebao bi se natjecati s Appleovim iPhone XR.

  • Galaxy S10: 5.8 inčni zakrivljeni beskonačni O Super AMOLED zaslon, dvije stražnje i prednje kamere. Imat će varijacije boja kućišta u gradijentu. Ovaj model bi mogao biti ranije lansiran na posebnom događaju već u siječnju, na što ukazuju neke glasine.

  • Galaxy S10 +: 6,44 inčni ravni O super AMOLED zaslon omjera 19: 9, tri stražnje kamere u vodoravnoj formaciji s LED bljeskalicom i senzorom brzine otkucaja srca na njihovoj bočnoj strani. Treći senzor je s telefoto objektivom (optički zum) i objektivom s izuzetno širokim kutom. Ova konfiguracija nam je poznata iz LG V40 ili Huawei Mate 20 Pro.Na prednjici dobiva dvije selfi kamere. Moguće je da jedna ima ima širi kut za grupne snimke. Na dnu se nalazi utor za zvučnike, USB-C priključak tipa C i audio ulaz za slušalice. Možda će Galaxy S10 + umjesto značajke skeniranja irisa dobiti 3D prepoznavanja lica.

  • Samsung Galaxy S10 X najnapredniji model: 6.7 inch flat Infinity O Super AMOLED zaslon, keramičko kućište dimenzija 157,5 x 75,0 x 7,8 mm , Qualcomm modem serije X50 za rad na 5G mobilnim mrežama, dvije prednje kamere i četiri stražnje uključujući super širokokutnu i onu za prikupljanje podataka dubine koja može koristiti napredni ToF (Time of Flight Sensor) za dubinsko mjerenje.

Njegove dimenzije su 157,5 x 75,0 x 7,8 mm. Ove informacije prikupio je Wall Street Journal iz Samsungovog opskrbnog lanca. Međutim, moguće je da će ova napredna inačica modela biti objavljena malo kasnije. Na primjer, bliže ljetu kada bi američki operatori već imali kvalitetniju implementaciju relevantne infrastrukture.

Samsung Galaxy S10 - sigurne tehničke specifikacije

Svi modeli osim osnovnog lite, dobivaju Qualcommovu treću generaciju ultrazvučnu tehnologije identifikacija otisaka prstiju na zaslonu. U usporedbi s optičkim skenerima trenutno na tržištu, korisnici će mogu otključati uređaj na različitim lokacijama zaslona jer je sposoban identificirati otisak na oko 30 posto prostora zaslona. To umanjuje potrebu da korisnicima razmišljaju o tome gdje staviti prst kao što je to u modelima kao Huawei Mate 20 Pro ili OnePlus 6T . Nadalje, skener ima mogućnost čitanje otisaka prstiju dok je vlažan i šest puta bolju sigurnost od ostalih skenera. Osim toga kako bi se poboljšala brzina otisak prsta za otključavanje zaslona, Samsung će dodati namjenski procesor niske potrošnje koji će se aktivirati samo kada je telefon zaključan i tako neće trošiti energiju.

Naravno, nadolazeći Galaxy S10 bit će pogonjeni vlastiti Exynos 9820 sustavom na čipu. Budući je Samsung nedavno najavio 3.0 UFS (Universal Flash Storage) koji ima dvostruku memorijsku propusnost (23,2 Gb/s) u odnosu na UFS 2.1, vjerojatno će noviteti imati ovaj najnoviji datotečni modul. Što se tiče interne podatkovne memorije, 64 GB odlazi u povijest i bit će dostupni modeli sa 128, 256 i 512 GB. Šuška se do 12 GB radne memorije, ali to je još uvijek vrlo neizvjesno.

Što se tiče sustava, rad se temelji na Android 9.0 inačici na čijem je vrhu Samsung Experience 10 GUI.  

Piše: Sanja Ledinek
06.12.2018. 09:32:00
http://metro-portal.hr/samsung-galaxy-s10-dolazi-u-4-inacice/115745/