Metro-portal.hr

objavljeno 01.03.2017. 09:31:00
RECENZIJE

Samsung Galaxy A5 2017 recenzija

Već pri prvom susretu s ovim uređajem može se naslutiti da je riječ o pametnom telefonu odlične kvaliteta izrade i lijepog ekrana

Samsung Galaxy A5 (2017)
Samsung Galaxy A5 (2017) (Sanja Ledinek)

Kako već dugo nije bilo tech recenzija pametnog telefona na portalu, prihvatili smo se posla po tom pitanju. U redakciju nam je iz Hrvatskog Telekoma stigao na test Samsung Galaxy A5 (2017).

Već pri prvom susretu s ovim uređajem može se naslutiti da je riječ o pametnom telefonu odlične kvaliteta izrade i lijepog ekrana. Postoje li neki aspekti koji nisu dobro riješeni? Je li vrijedan kupnje? Imali smo dovoljno vremena da provedemo temeljitu analizu i ponudimo odgovore.

Prvo pogledajte osnovnu specifikaciju Galaxy A5 2017

Dimenzije: 146.1 x 71.4 x 7.9 mm
Masa: 157 grama
Zaslon: AMOLED 5.2″, 1920 x 1080 rezolucija
Čipset: Exynos 7880 takta 1.9 GHz
GPU: Mali-T830MP3
Memorija: RAM 3 GB + interna podatkovna GB + microSD
Kamere: stražnja i prednja 16 MP
Povezivanje: USB-C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Wi-Fi Hotspot, Bluetooth v4.2 A2DP, EDR, LE
Baterija: neizmjenjiva Li-Ion 3000 mAh, brzo punjenje
OS: Android 6.01

Ostalo: žiroskop, čitač otiska prstiju, kompas, senzor blizine i svjetline, akcelerometar, IP68 vodootpornost, aktivno poništenje buke, FM radio, USB OTG kompatibilnost

Audio Player:

3GA, AAC, AAC +, AMR, AWB, eAAC +, FLAC, IMY, M4A, mid, MIDI, MP3, MXMF, OGA, OGG, Opus, Vorbis, WAV, WMA, XMF

Video: 3g2, 3GP, ASF, AVI, FLV, H.263, H.264, H.265, M4V, MKV, MPEG-4, VC-1, VP8, VP9, WebM, WMV

Cijena: od 2.924,32 kn - 3.324,05 kn

Dizajn, kvaliteta izrade

Galaxy A5 2017 je dizajnom generacija Galaxy S. Oba panela su staklena i zaštićena Gorilla Glass tehnologijom. Koja je verzija zaštite, nije navedeno.

Kućište je crne boje i otisci prstiju nisu toliko primjetni pa rijetko izgleda prljavo ili masno. Galaxy A5 2017 se odlično uklapa u dlanu ruke s dobro ergonomski riješenim zaobljenim rubovima i kutovima. Metalni okvir ulijeva povjerenje u robusnost.

Konačno, Samsung je uređaj zaštitio od vode i prašine prema IP68 standardu što znači da je otporan na prašinu te može biti uronjen u vodu do dubine od 1,5 metar do pola sata. Realno, ne možete u bazenu plivati s delfinima i uređajem, ali možete ga koristiti na kiši ili ako slučajno upadne u sudoper ili WC, hidroizolacija ne bi trebala popustiti.

Vrh ima ulaz za mikro SD karticu i mikrofon za aktivno poništenje buke, dok dno, USB-C priključak 2.0 specifikacija i 3,5 mm ulaz za slušalice. Podržava USB OTG za povezivanje te MHL za video izlaz.

Na desnom bridu su mala tipka za uključivanje/isključivanje rada i rešetka vanjskog zvučnika. Kvaliteta zvuka u cjelini je dobra. Zvuk je čist, no ne i posebno impresivan. Kvaliteta opada kada se pojača preko 70 od maksimalne upotrebom slušalica.

Lijevi brid ima odvojene tipke za glasnoću te ladicu za nanoSIM karticu.

Stražnja strana je, kao što već sada znate - staklena i nema funkciju poklopca. Zato će vam pristup bateriji biti zabranjena zona. Prema vrhu u središtu je leća kamere i nekoliko milimetara dalje LED bljeskalica. Također se može koristiti kao svjetiljka. Kamera nije ispupčena što je svakako pohvalno.

Samsung je iskoristio prednji prostor prilično dobro. Zaslon ima relativno uske bočne okvire i pokriva 71, 69 posto prednje strane uređaja. Iznad ekrana se nalaze logo južnokorejskog proizvođača, slušalica za razgovor, leća prednja kamera, te senzor blizine i svjetla. Nema LED za obavijesti, ali ima 'Uvijek na zaslonu' ( Always On) funkciju, koja može zamijeniti obavijesnu diodu. Prikazuje sat, kalendar i / ili obavijesti. Potpuno se isključi kad je Galaxy A5 2017 u džepu ili torbici. Funkcija potroši negdje oko 2 posto energetskog kapaciteta baterije na dnevnoj bazi.

Na dnu je skener otisak prsta (EgisTec 510) implementiran u karakterističnu Home (Početak) tipku u potpunosti integriranu u površinu. S njene lijeve i desne strane su kapacitivne funkcijske tipke (multitasking i za povratak).

U pravilu ostaju skrivene jedino ako koristimo uređaj. Biometrijski senzor radi vrlo dobro, no ne i izvrsno.

Zaslon

Galaxy A5 2017 ima Super AMOLED zaslon duljine dijagonale 13,21 cm ( 5,2 inča). Razlučivost zaslona je 1920 x 1080 piksela, gustoće 424 piksela po kvadratnom inču. U razini je top modela. Ali zaslon je PenTile matrice koja tehnički gledano, manje je oštrine nego RGB. Maksimalna svjetlina je oko 350 cd / m 2. Ako ste aktivirali automatski način rada tada raste na 500 cd / m 2 . Moramo priznati, visoka vrijednost za AMOLED ekran. Nećete imati problema vidljivosti pri većoj izloženosti suncu. Osim dobre razine svjetline, na kvalitetu prikaza ima polarizirajućem sloj koji smanjuje sunčev odsjaj.

Pokrivenost s RGB ljestvicom boja je gotovo 100 posto. Tu je plavo svjetlo za smanjenje zamora očiju. Možete ga aktivirati ručno ili prema nekom rasporedu. Dugogodišnji nedostatak "neprirodne reprodukcije boja", danas više nije aktualna priča. Ako ste aktivirali mod osnovne boje, pruža izrazito vjeran prikaz. Svidjet će vam se što nema primjetnog gubitka boja kada se gleda na zaslon u širokom vidnom kutu.

Crna boja je vrlo duboka, kontrast teoretski beskonačan. Kapacitivni sloj podržava 10 istodobnih dodira prstima.

Hardver i izvedba

Galaxy A5 2017 hardversku osnovu čini procesor Exynos 7880 SoC, proizveden u 14nm tehnologiji, s osam ARMv8-A Cortex A53 jezgre na taktu 1.9 GHz. Grafička procesorska jedinica je Mali T860 MP3 na 940 MHz. RAM LPDDR3 je kapaciteta 3 GB, a interne eMMC 5.1 arhitekture mjeri 32 GB. Korisnički nam je na raspolaganju manje od 24 GB. Proširiva je mikro SD karticama koje nažalost nije koristiti kao dio interne memorije. Brzina čitanja je oko 132 MB / s, a brzina zapisivanja od oko 75 MB / s.

U Geekbench testovima, izvedba s jednom jezgrom nije osobito visoka dok višejezgrena nije loša. U PCMark, vrijednosti se ne ističu posebno u odnosu na modele u istoj kategoriji. 3DMark usmjeren na grafičke mogućnosti daje skromne rezultate. No, Modern Combat 5 ili Asphalt 8 moći će te odigrati uredno na srednjim postavkama bez gubitka okvira.

Geekbench 4 - Single core 774
Multicore 4104

PCMark Storage 2.0 - 3687
Seeling Shoot extreme 312

U svakodnevnom radu, pokretanje aplikacija i kretanje kroz sučelje nije brzo, ali je fluidno. Upravljanje normalnim multitaskingom je dobro.

Povezivanje

U smislu povezivanja, Galaxy A5 (2017) pruža LTE / 4G Cat 6 brzine (300 Mbps preuzimanja, 50 Mbps podizanja), Wi-Fi 802.11 a / b / g / n / ac u rasponu 2,4 i 5 GHz, NFC i Bluetooth 4.2. Bluetooth AptX na žalost, nije podržan. GPS određuje položaj s točnošću od 5- 10 metara za oko 15 sekundi. Na rad ostalih komponenti ne bi trebali imati zamjerke. Također ima FM radio.

Baterija

Kapacitet baterije je 3000 mAh. Uključen je tipičan set Samsung alata za upravljanje energijom.

PCMark test baterije dao nam je rezultat 10 sati i 11 minuta autonomije pri automatskoj svjetlini zaslona na 50 posto. U prosjeku, cijeli dan rada nije problem na jednom punjenju, osim ako ste ljubitelj mobilnih igara.

Baterija podržava brzo punjenje uz adapter s izlaznim naponom od 5 V / 3 A. Od 0 - 100 posto proces punjenja traje 1 sat i 32 minute. Za 30 minuta napuni se 51 posto baterije. Potom se brzina punjenja smanjuje.

Softver i UI

Galaxy A5 2017 pokreće Android 6.0.1. na čijem je vrhu Grace UX . Sučelje ima način rada s jednom rukom. Zaključani zaslon uključuje prečace do aplikacija telefona i fotoaparata. Nema korisničke prilagodbe prečaca za aplikacije. Ikone aplikacija na radnoj površini imaju neku vrstu 3D funkcionalnosti. Malo jačim pritiskom na neku od ikona pojavljuje se kontekstni izbornik s prečacem za dobivanje informacija o aplikaciji, opcija za deinstalirati ili dodati u Sigurnu mapu.

Početnim zaslonima dodan je Briefing zaslon s lijeve strane, gdje možemo vidjeti vijesti samo po izboru Samsunga. Bezveze ;D

Što se tiče personalizacije, ona je standardna za Android svijet. Popis ikona aplikacija možete organizirati u rešetku 4 × 4, 4 × 5, ili 5 x 5.

Traka obavijesti daje brzi pristup određenim prilagodbama.

Samsung je svoj softver donekle očistio, ali opet dolazi s priličnim brojem predinstaliranih aplikacija: S Note, S Zdravlje, Pedometar, Paket Microsoft aplikacija, Samsung Cloud (izrada sigurnosne kopije i sinkronizacija podataka), Knox (sigurnosni sustav) te Smart Manager ( upravljanje baterijom i aktiviranje različitih načina uštede , upravljanje memorijom što uključuje zaustaviti aplikacije visoke potrošnje. , čišćenje RAM-a i skeniranje uređaja za malware).

Na popisu su Game Launcher, aplikacija koja nudi zanimljive mogućnosti među kojima je spustiti razlučivost za vrijeme igranja ili snimiti igru u kombinaciji prikaza s našim licem.

Ostala nam je mogućnost pokrenuti dvije aplikacije istovremeno u odvojenim prozorima. Ali su podržane samo Samsung aplikacije i one za društvene mreže.

UI nudi neke osnovne geste: snimiti snimku zaslona (screenshot) povlačenjem rukom preko, utišati dolazni poziv stavljanjem ruke na zaslon ili okretanjem uređaja. Zanimljiva značajka je brza uspostava poziva povlačenjem prstom s lijeva na desno preko imena kontakta. Povlačenjem u suprotnom smjeru se šalje SMS.

Tipkovnice radi prilično dobro i možete pisati povlačenjem prstom na tipkama. Ugodno će te surfati uz Samsung i Google Chrome preglednike.

Kamere

Naš testni akter dolazi s prednjom i stražnjom kamerom s CMOS BSI senzorom 16 MP i otvorom f / 1.9. Prednja kamera ima fiksni fokus. Za vrijeme snimanja fotografija možete gestom klizanja prebaciti se na načina rada s filtrima. Glavna kamera nema optičke stabilizacije kao prethodnik. Daje fotografije najviše rezolucije 4608 x 3456 piksela omjera 4: 3

Sučelje kamere poznato je iz prijašnjih modela. Foto aplikacija uključuje različite načine snimanja među kojima su Panorama, HDR, neprekidno snimanje, odabir scena itd. Tu je Pro način koji omogućuje ručno podešavanje parametara fokusa, balans bijele boje, način mjerenja i ISO (Auto, 100, 200, 400 i 800). Ne možete podesiti brzinu zatvarača.

Snimljene fotografije su oštre u dobrim svjetlosnim uvjetima, ali uz malo manje dinamičkog raspona. Autofokus i ravnoteža bijele boje su u redu.

Za dobre noćne fotografije trebamo stativ ili neki oslonac za ruku prilikom okidanja kako bi se izbjeglo zamućivanje. Izostanak optičkom stabilizacijom uzima svoj danak. Također, autofokus usporava u uvjetima slabog osvjetljenja. Pogledajte nekoliko snimljenih fotografija te se u kvalitetu uvjerite sami.

Pogledajte nekoliko fotografija snimljenih kamerom.

Video

Maksimalna razlučivost videa je 1920 x 1080 piksela pri 30 sličica u sekundi. Video datoteke su dosta dobre kvalitete pod uvjetom da ne snimate u pokretu (dok hodate).

Ukupni dojam

Galaxy A5 2017 je kombinacija finog dizajna, u cjenovnoj klasi najboljeg zaslona i dobrog trajanja baterije. Procesor je rangom blizu Qualcomm Snapdragon 625. Ne impresionira brzinom, ali ne manijaka mu snage za ugodan rad. Konkurenata mu ne nedostaje. Za isti novac možete kupiti model s više memorije i jačim procesorom nekog od kineskih proizvođača ili neki stariji top model. Stvar je izbora.

Cijenom je malo skup, ali proizvođač se oslanja na moć brenda. Ako planirate kupiti ovaj uređaj, možete ga nabaviti u ponudi Hrvatskog Telekoma, tako da ako koristite puno mobilni telefon, s većim paketom možete ga dobiti po povoljnoj cijeni.

Hvalimo:

  • kvaliteta izrade

  • kvaliteta zaslona

  • zaštita od prašine i vode (IP68)

  • brzo punjenje

  • odvojeni ulazi za SIM i microSD

 

Zamjeramo:

  • cijena

  • nema optičku stabilizaciju

  • nema svjetlosna upozorenja

  • nezamjenjiva baterija

 

Piše: Sanja Ledinek
01.03.2017. 09:31:00
http://metro-portal.hr/samsung-galaxy-a5-2017-recenzija/103408/