Metro-portal.hr

objavljeno 23.05.2011. 20:48:00
ČILE

Samoubojstvo ili atentat? Ekshumiran Salvador Allende

Istražitelji će pokušati utvrditi kako je 11. rujna 1973. umro bivši predsjednik Čilea Salvador Allende

Salvador Allende
Salvador Allende (Facebook)

U okviru sudske istrage o tome je li njegova smrt 11. rujna 1973. godine, na dan državnog udara u zemlji, bila posljedica samoubojstva ili ubojstva, ekshumirani su posmrtni ostaci bivšeg čileanskog predsjednika Salvadora Allendea, prenosi Hina.

Allende je bio prvi demokratski izabrani marksistički predsjednik u Latinskoj Americi. Na čileanskim predsjedničkim izborima pobijedio je 1970 godine. Analizom njegovih posmrtnih ostataka iskopanih na središnjem groblju u Santiagu, čileanski sudski vještaci i njihovi kolege iz inozemstva trebali bi rasvijetliti okolnosti smrti te ikone latinsko-američke ljevice.

Istraga je otvorena u veljači kako bi se utvrdilo je li Allende počinio samoubjostvo u predsjedničkoj palači Monedi neposredno prije nego što su je zauzeli vojnici odani generalu Augustu Pinochetu.

Oružje i meci kojima je ubijen ili se sam ubio 65-godišnji Allende nije nikada pronađeno. Njegovoj udovici i kćerima nije bilo dopušteno vidjeti tijelo, no one svejedno podržavaju tezu o samoubojstvu.

Obitelj je pristala na istragu jer "čini nam se važnim za domovinu i svijet sudskim putem utvrditi uzorke njegove smrti", izjavila je Allendeova kći Isabel, danas čileanska senatorica.

Po službenoj verziji, Allende se ubio automatskom puškom AK-47, odnosno poznatim Kalašnjikovom, koji mu je darovao Fidel Castro.

Istraga Allendeove smrti otvorena je istodobno s istragom 725 slučaja zločina protiv čovječnosti počinjenih u doba diktature (1973. do 1990.) u Čileu, koji nisu bili procesuirani jer tužbe dosad nisu bile podnesene.

23.05.2011. 20:48:00
http://metro-portal.hr/samoubojstvo-ili-atentat-ekshumiran-salvador-allende/59188/