Metro-portal.hr

objavljeno 29.05.2010. 09:46:23
ŽIVJETI ZDRAVO

Samo 15 minuta tjelovježbe dnevno pomlađuje, stoga vježbajte

Istraživači su otkrili kako kratke i intenzivne vježbe usporavaju proces starenja, što može objasniti činjenicu zašto oni s zdravijim pristupom životu imaju više šansi da žive duže

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Samo 15 minuta energične aktivnosti dnevno može reducirati stres i spriječiti propadanje vitalnih stanica što u konačnici dovodi do pogoršanja izgleda. Studija je pokazala kako povećani nivo aktivnosti ne samo da podiže raspoloženje, već i poboljšava sposobnost stanica da se bore protiv bolesti i preranog starenja. Efekt dolazi od povećanog lučenja enzima telomerase koji igra glavnu ulogu u kontroli starenja stanica.

Psiholog dr. Eli Puterman, koji je vodio američko istraživanje objašnjava: "Ako zadržimo nivo fizičke aktivnosti koji se preporuča, možemo spriječiti štetu koju stres nanosi našemu tijelu." Naime, istraživači su proučavali efekt koji tjelovježba ima na zaštitne kape DNK poznatije kao telomere. Njih se naziva i "kromosomskim satom" jer nadziru biološko starenje. Tijekom vremena postaju sve kraće i više nisu u mogućnosti spriječiti raspadanje DNK.

Znanstvenici vjeruju kako je ovaj proces uzrok mnogih bolesti povezanih sa starenjem, te  određuje vijek trajanja ljudskog života.

Istraživači su proučavali 62 žene koje su prošle fazu menopauze. One su na kraju svakog dana izvještavale koliko dugo su vježbale te koliko im je dan bio stresan. Žene su također dale uzorke krvi kako bi se mogla izmjeriti dužina telomera imunoloških stanica.

Rezultati su pokazali da psihološki stres potiče starenje stanice kroz skraćivanje telomera. Međutim čak i one žene koje su osjećale najviše stresa uspijevale su zaustaviti proces starenja pomoću tjelovježbe.

29.05.2010. 09:46:23
http://metro-portal.hr/samo-15-minuta-tjelovjezbe-dnevno-pomladjuje-stoga-vjezbajte/41218/