Metro-portal.hr

objavljeno 04.11.2010. 23:12:00
POSLOVNA IDEJA

Saloni za čišćenje ušiju novi veliki hit u Japanu

Japanci su se dosjetili novog poslovnog pothvata – salona za profesionalno čišćenje ušiju

Čišćenje ušiju
Čišćenje ušiju (MWN)

Diljem Japana otvaraju se saloni za čišćenje ušiju u kojima je u ugodnoj atmosferi sve podređeno higijeni slušnih puteva. Da se radi o vrlo perspektivnom i unosnom poslovnom pothvatu potvrđuje i podatak da je samo u Tokiju u prvih šest mjeseci ove godine otvoreno preko stotinu takvih salona.

Čišćenje u trajanju od 30 minuta stoji do 33 dolara (oko 170 kuna), pri čemu se koriste tradicionalni japanski štapići od bambusa s bijelom mekanom lopticom na vrhu - mimikakis. Jedan od najpopularnijih salona, Yamamoto Mimikaki, svoja vrata je otvorio prije četiri godine te danas ima 15 uslužnih mjesta na kojima 150 djelatnica brine o ušima preko 300 osoba na dan.

"Najčešće nam dolaze poslovni ljudi u tridesetim godinama, a ponekad nam na vrata pokucaju i žene. Mislim da su tretmani postali tako popularni jer su ugodni i opuštajući", tvrdi glasnogovornik franšize Yamamoto Mimikaki.

Djelatnice su prošle odgovarajuću obuku kako prilikom čišćenja ne bi došlo do oštećenja ušiju, a na radnom mjestu su odjevene u tradicionalne odore - kimono. Među njima je i 21-godišnja Kaori Kimura koja svakog dana ima desetak mušterija. Prilikom čišćenja kleči na podu, s glavom mušterije u krilu. Svaki tretman počinje laganom masažom područja oko ušiju nakon koje slijedi čišćenje mimikaki štapićem.

"Volim svoj posao. Počela sam prije četiri mjeseca. Prije sam radila u jednom hotelu i ovaj posao mi je puno zabavniji. Klijenti vole razgovarati za vrijeme tretmana i redovito nam se vraćaju", kaže Kimura.

Mušterije dubljeg džepa imaju i jednu posebnu privilegiju - na standardnu cijenu mogu dodati još šest eura te sami odabrati djelatnicu kojoj žele povjeriti svoje uši.  

Piše: Danielle Demetriou, Metro Tokyo
04.11.2010. 23:12:00
http://metro-portal.hr/saloni-za-ciscenje-usiju-novi-hit-u-japanu/50726/