Metro-portal.hr

objavljeno 10.03.2011. 08:50:00
DVOSTRUKI NAPAD

Salmonelom protiv raka

Naoružavanjem salmonele Interleukinom-2 stvara se učinkovito sredstvo za uništavanje stanica raka u području trbuha. Metoda je još u fazi testiranja

Znanstvenici koriste salmonelu- bakteriju koja se najčešće prenosi putem hrane i koja izaziva trovanja kod ljudi - kako bi se borili s pojavom raka u trbušnom predjelu, javlja agencija ANI. Oni su uvjereni da salmonela može biti vrijedno oružje u prevenciji pa liječenje raka organa kao što su jetra, debelo crijevo i slezena obzirom da su to organi u kojima se najčešće bilježi infekcija salmonelom.

Istraživači u biti žele 'naoružati' salmonelu i omogućiti joj da napadne stanice raka i to u svojem prirodnom okruženju. Testiranja na životinja su već pokazala velik uspjeh u kontroliranju raka u području trbuha, a testiranje na ljudima je trenutno u tijeku i već pokazuje određene pomake.

Edward Greeno, glavni istraživač u spomenutoj kliničkoj studiji i medicinski direktor Masonske klinike za rak pri Sveučilištu Minnesota, kazao je kako su brojne bakterije i virusi, pa čak i oni opasni, u osnovi potencijalno vrlo korisni u borbi s rakom. On je uvjeren da se bakterije mogu iskoristiti za suzbijanje svake kancerogene pojave. Njegov kolega Dan Saltzman je genetički modificirao manju skupinu bakterija salmonele kako bi je oslabio i zatim joj dodao Interleukin 2 (IL-2, najaktivniji imunoterapijski lijek za liječenje karcinoma).

"Na IL-2 možete gledati kao na psa čuvara koji njuška unaokolo i traži bilo kakvu prijetnju u tijelu", rekao je Saltzman. Kad otkrije prijetnju, odmah se aktivira napad imunološkog sustava. Znanstvenicima je već neko vrijeme jasno da približavanje IL-2 stanicama raka znači da će on njih identificirati kao prijetnju i pokrenuti imunitetni odgovor. Salmonela na prirodan način pronalazi put do trbuha i okolnog tkiva, a pored toga jako voli rasti u stanicama raka. Stoga, ako se želi pronaći način za ubijanje tih stanica, salmonela je idealan saveznik i idealan dostavljač paketa IL-2.

Salmonela s IL-2 ima dvostruko djelovanje jer aktivira dvostruku reakciju imuniteta - onu na IL-2 i na samu bakteriju. Drugim riječima, stanice raka trpe dvostruki napad. Terapija se započinje vrlo jednostavno - sve navedeno pomiješa se s malo vode i uzme oralno.

10.03.2011. 08:50:00
http://metro-portal.hr/salmonelom-protiv-raka/56309/