Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2023. 08:43:00
VIC DANA

Šale i pošalice za prvi april

Ako gledamop samo 1. travnja, postoji stablo na kojem rastu špageti, Burger King je napravio hamburger za ljevake i druge podvale

Evo što se radilo...
Evo što se radilo... (Arhiva)

Šale za prvi travnja su duga tradicija, jer su, vjerovali ili ne, njih zbijali još Kelti i stari Rimljani.... iako, drugi kažu da je običaj nastao u 16. stoljeću u Francuskoj koji su tada prihvatili Gregorijanski kalendar.

Naime, nova se godina tada pomaknula na 1. siječanj sa 1. travnja, pa su Francuzi, kaže se, organizirali lažne proslave nove godine i tako zbijali šale s ekipom koja se još nije privikla na novi kalendar.

Bilo kako bilo, kroz godine su se radile neke odlične šale, pa da vidimo koje su bile najbolje:

Čudovište Nessie
Ginekolog iz Londona snimio je 1934. glavu, vrat i leđa čudovišta iz Loch Nessa, što se dugo smatralo kao dokaz da Nessie doista postoji. Skupina znanstvenika otkrila je 60 godina kasnije da se radilo o podvali - analize su pokazale da je navodno čudovište zapravo konstrukcija od drva i plastike te da je vrlo malo (0.61 - 0.91 m).

Hamburger za ljevake
Burger King je 1998. u novinama USA Today objavio oglas za "Left-Handed Whopper", hamburger koji je posebno napravljen na ljevake (sastojci iz hamburgera prilikom konzumacije kapaju na stranu koja pogoduje ljevacima). Nakon što su ljevaci pohrlili u restorane, Burger King je priznao da se samo šalio te da je u međuvremenu zaprimio na tisuće narudžbi za hamburger koji odgovara dešnjacima.

Rat svjetova
Odlična, iako nenamjerna šala iz 1938. dokazuje da je vrlo lako zbuniti masu koja radio ne sluša pozorno. Orson Welles je radio-dramom H. G. Wellsa "Rat svjetova" izazvao masovnu paniku u SAD-u jer su slušatelji povjerovali da su svijet doista napali vanzemaljci. Amerikanci se nisu smirili niti nakon niza upozorenja da se radi isključivo o fikciji i radio-drami. Pretpostavlja se da je oko 1,7 milijuna ljudi priču shvatilo zdravo za gotovo.

Špageti s drveta
BBC je 1. travnja 1957. u emisiji Panorama prikazao reportažu o obitelji iz Ticina (Švicarska) koja uzgaja stabla na kojima rastu špageti. U središtu reportaže bila je žena koja bere špagete s drveta. Gledatelji su BBC nakon emisije zasuli pismima i telefonskim pozivima. Željeli su znati gdje mogu nabaviti špageti-stablo.

Sve u svemu, svaku današnju rečenicu vašeg frenda uzmite sa zrncem soli... jer možda vas pokušava zeznuti ;)

01.04.2023. 08:43:00
http://metro-portal.hr/sale-i-posalice-za-prvi-april/141830/