Metro-portal.hr

objavljeno 06.11.2010. 14:40:23
NAKON 128 GODINA

Sagrada Familia sutra napokon postaje crkva

Turisti već desetljećima posjećuju vitke tornjeve katoličkog hrama Sagrade Familije u Barceloni, remek djela slavnog Antonija Gaudija

Sagrada Familia
Sagrada Familia (Wikipedia)

Ali tek će u nedjelju, 128 godina nakon početka njezine izgradnje vjernici u njoj moći nazočiti prvom bogoslužju, koje će predvoditi papa Benedikt XVI.

Papa će u Sagradi Familiji služiti misu i službeno je blagosloviti, a sadašnji glavni arhitekt katedrale, već sedmi Gaudijev nasljednik, Jordi Bonet Armenol nada da će papin posjet potaknuti još brojnije dolaske vjernika i turista kako bi se rad na crkvi konačno priveo kraju. Naime, izgradnja crkve po Gaudijevim instrukcijama, koji je umro 1926. godine, financira se novcem privatnih donatora i od ulaznica posjetitelja.

Iako će rad na Sagradi Familiji trajati još dosta godina, puno je toga učinjeno za dobrodošlicu Svetom Ocu, uključujući i dovršetak i postavljanja vitraja. No, središnji, 170 metara visoki toranj još je daleko od završetka. Bonet obećaje da za to neće trebati još jedno stoljeće, ukoliko posjetitelji i dalje budu darežljivi.

Nekada je broj posjetitelja bio skroman pa je bilo problema s plaćanjem radnika, objasnio je. Sada, ističe, Bonet, crkvu posjeti oko 10 tisuća ljudi na dan. Kada bude dovršena, Sagrada Familia će imati 18 impresivnih tornjeva, 12 posvećenih apostolima, četiri evanđelistima te Isusu i Mariji Djevici.

Nakon papinskog posvećenja u crkvi će se početi odvijati redovita bogoslužja. Sagrada Familia će moći primiti 9000 vjernika. Na prvoj misi ove nedjelje će ih zbog sigurnosnih razloga biti nešto manje. (hina/metro-portal)

06.11.2010. 14:40:23
http://metro-portal.hr/sagrada-familia-sutra-napokon-postaje-crkva/50805/