Metro-portal.hr

objavljeno 22.03.2023. 08:30:00
HMMM...

SAD želi objaviti tajne dokumente o koronavirusu

Još uvijek nije potpuno jasno odakle je krenula zaraza koronavirusom. U SAD-u je sada na snagu stupio zakon kojim se omogućuje objavljivanje obavještajnih informacija o pandemiji

Kako je to zapravo počelo?
Kako je to zapravo počelo? (Arhiva)

Predsjednik SAD-a Joe Biden je potpisao Zakon o objavljivanju obavještajnih informacija o podrijetlu koronavirusa. On dijeli mišljenje Kongresa o tome da se što je više moguće informacija o podrijetlu tog virusa učini dostupnima za javnost, priopćio je Biden.

„Moja vlada će i dalje provjeravati sve tajne informacije o podrijetlu covida-19, uključujući moguće veze s Institutom za virologiju u Wuhanu", poručio je Biden. Cilj je, kako je nastavio, bolje spriječiti buduće pandemije. U dokumentima se, međutim, ne objavljuju informacije koje bi mogle ugroziti nacionalnu sigurnost, istaknuo je predsjednik SAD-a.

Moguće podrijetlo u laboratoriju u Wuhanu

Kongres SAD-a je prije otprilike tjedan i pol dana donio odgovarajući zakon. Postoji razlog za sumnju da je korona-pandemija potekla iz jednog laboratorija u kineskom gradu Wuhanu, navodi se u tekstu zakona. Stoga bi koordinatorica obavještajnih službi SAD-a trebala javnosti dati na raspolaganje „što je moguće više informacija" o podrijetlu virusa, navodi se dalje. No nije pojašnjeno koje će informacije i kada vlada staviti na raspolaganje.

U kineskoj metropoli Wuhanu se koronavirus prvi put pojavio 2019. godine. Dok mnogi stručnjaci smatraju da je on potekao s jedne tržnice u Wuhanu te se tako prenio sa životinja na čovjeka, postoji i teza o laboratorijskoj nesreći u tom gradu.

Različite procjene američkih vlasti

U veljači je više američkih medija objavilo da američko Ministarstvo za energiju, koje je zaduženo za kontrolu laboratorija, u međuvremenu polazi od toga da je koronavirus „pobjegao" iz jednog kineskog laboratorija. Tog mišljenja je i američka savezna policija FBI.

Vlasti SAD-a, uključujući različite obavještajne službe, međutim, nisu jedinstvene u svome mišljenju, odnosno svojoj procjeni. Neke državne službe smatraju vjerojatnijom tezu da je virus na prirodan način prenesen sa životinje na čovjeka. To pitanje je kontroverzno i u znanstvenim krugovima.

Ta tema je, osim toga, politički osjetljiva. Kina je već više puta odlučno odbila tvrdnje da je virus "pobjegao" iz laboratorija u Wuhanu.

22.03.2023. 08:30:00
http://metro-portal.hr/sad-zeli-objaviti-tajne-dokumente-o-koronavirusu/141665/