Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2011. 09:36:00
ODUSTAJANJE ISKLJUČENO

SAD, VB i Francuska: Gadafi mora otići, i to zauvijek

Obama, Cameron i Sarkozy smatraju da bi odustajanje od akcije u Libiji bila "nezamisliva izdaja" libijskog naroda

Obama i Sarkozy
Obama i Sarkozy (Getty Images)

Nastavljamo vojnu akciji do pada Gadafija, objavili su čelnici Sjedinjenih Država, Velike Britanije i Francuske, prenosi Hina.

U zajedničkom članku objavljenom u četirima uglednim listovima s obje strane Atlantika, američki predsjednik Barack Obama, britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy poručili su da bi ostanak Gadafija na vlasti bila "nezamisliva izdaja" libijskog naroda.

"Nezamislivo je da bi netko tko je pokušao masakrirati svoj vlastiti narod mogao imati neku ulogu u budućoj vladi", naveli su čelnici u članku objavljenom u Timesu, International Herald Tribuneu, Figarou i Al-Hayatu.

"Sve dok je Gadafi na vlasti, NATO i njegovi koalicijski partneri moraju nastaviti svoje operacije kako bi zaštitili civile i zadržali pritisak na režim", navodi se u članku, u kojem se dodaje da tek nakon Gadafijeva pada "može početi prava tranzicija iz diktature u ustavni proces koji bi vodila nova generacija političara".

"Da bi ta tranzicija uspjela, pukovnik Gadafi mora otići, i to zauvijek", pišu čelnici.

Gadafijeva kći: Govoriti o odlasku Gadafija je uvreda za sve Libijce

Reakcija Gadafijeve strane brzo je uslijedila kad je Gadafijeva kći Aisha na skupu u Tripoliju rekla bi njezin odlazak bio uvreda za libijski narod.

"Govoriti o odlasku Gadafija je uvreda za sve Libijce, budući da Gadafi nije u Libiji već u srcima svih Libijaca", rekla je Gadafijeva kći u govoru emitiranom na Libijskoj televiziji.

Libijski pobunjenici istodobno su pozvali saveznike da pojačaju napade na Gadafijeve snage koje, kako tvrde pobunjenici, raketama napadaju Misratu, treći po veličini libijski grad i jedini na zapadu zemlje koji nije u rukama režimskih snaga.

Pobunjenici navode da je na Misratu palo više od 200 raketa i da je u napadima ubijeno najmanje 23 civila, uglavnom žena i djece.

15.04.2011. 09:36:00
http://metro-portal.hr/sad-vb-i-francuska-gadafi-mora-otici-i-to-zauvijek/57743/