Metro-portal.hr

objavljeno 02.07.2010. 00:46:00
VELIKA AFERA

SAD traži produljenje pritvora za ruske špijune

Savezni tužitelji traže produljenje pritvora zbog člana skupine Christophera Metsosa koji je pobjegao nakon polaganja jamčevine na Cipru

ruski špijuni SAD
ruski špijuni SAD (Shutterstock)

Savezni tužitelji SAD-a zatražili su od sudaca da produlje pritvor za 10 navodnih ruskih špijuna, pozivajući se na slučaj jedanaestog člana skupine koji je pobjegao nakon oslobađanja uz jamčevinu na Cipru. Suci su odgodili rasprave o jamčevini za pet osumnjičenih, dajući njihovim odvjetnicima više vremena za pripremu, izvijestili su američki mediji.

Donald Heathfield i njegova supruga Tracey Ann Lee Foley, iz Cambridgea u Massachusettsu, pojavili se na saveznom sudu u Bostonu u četvrtak na ročištu za jamčevinu. Sudac je odgodio raspravu do 16. srpnja. Heathfieldov odvjetnik, Petar Krupp, rekao je da su dokazi otkriveni do sada protiv njegovog klijenta "izuzetno tanki".

U Alexandriji, u Virginiji, sudac je odgodio do petka saslušanje za Mihaila Semenka, te Michaela i Patriciu Zottoli Mills, iz obližnjeg Arlingtona. Optuženi Richard Murphy, Cynthia Murphy, Juan Lazaro i Vicky Pelaez izaći će pred suca u New Yorku.

>> Najpoznatije rusko-američke špijunske afere

Richard i Cynthia Murphy, koji su živjeli u Montclairu, u New Jerseyu, bili su najproduktivniji članovi skupine, piše u četvrtak The Wall Street Journal, ističući da je kao zaposlenica tvrtke za porezni konzalting na Manhattanu, Cynthia imala "redovite kontakte s bogatim ljudima", uključujući i financijera Alana Patricofa, političkog donatora i prijatelja člana Obaminog kabineta.

Patricof je u priopćenju zanijekao bilo kakve razgovore s njom o "politici, vladi ili svjetskim poslovima". U međuvremenu su ciparske vlasti u četvrtak pojačale potragu za Christopherom Metsosom koji je navodno bio blagajnik špijunske skupine i veza sa stožerom u Moskvi, a uhićen je u utorak i pušten uz jamčevinu od 26.000 eura, unatoč prigovorima američkih vlasti i ciparskog tužitelja. Potraga za njim pokrenuta je u srijedu navečer kada se nije javio policiji.

"Mi smo razočarani što je Christopher Metsos pušten uz jamčevinu nakon uhićenja na Cipru. Kao što smo se bojali, time mu je nepotrebno dana prilika za bijeg, što je i učinio", rekao je glasnogovornik američkog ministarstva pravosuđa Dean Boyd.

Američki veleposlanik u Cipru, Frank Urbancic, u četvrtak je pokrenuo pitanje uhićenja Metsosa s predsjednikom Cipra Dimitrisom Christofiasom.

Anna Chapman, 28-godišnja "poduzetnica" iz New Yorka, koja je zbog atraktivnog izgleda u tabloidima postala zvijezda špijunske skupine, u četvrtak nije bila izvedena pred sud.

Obamina administracija nastoji da razbijanje višegodišnjeg špijunskog kruga ne naškodi njezinim nastojanjima da popravi odnose s Moskvom.

"Željeli bismo doći do točke u kojoj će biti toliko povjerenja i suradnje između SAD-a i Rusije da nitko neće pomisliti okrenuti se obavještajnim sredstvima kako bi došao do stvari do kojih može doći i drugim kanalima. No, očito još nismo stigli do tamo", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

>> Ruski špijuni krili tajne šifrirane poruke u online fotografijama

The Washington Post u uredničkom komentaru špijunsku aferu objašnjava "rastućom asimetrijom između ruskog i američkog društva" i činjenicom da je "Rusija u proteklom desetljeću, pod vodstvom bivšeg časnika KGB-a Vladimira Putina postala sve zatvorenija zemlja na puno načina". Spominjući zatvaranje povijesnih arhiva, stavljanje televizije pod državni nadzor, istjerivanje međunarodnih organizacija i pritisak na nevladine skupine, Post ističe da je "Rusija u biti jednostranačka država, kakva je bila i prije 20 godina".

"Konspirativni mentalitet KGB-a" stoji iza odluke da se uloži toliko novca i napora kako bi se "infiltriralo u akademske, političke i s vladom povezane krugove" u SAD-u, kada su ljudi u tim krugovima ionako sretni da pričaju sa svakim tko ih pozove, ističe list. (hina/metro-portal)

02.07.2010. 00:46:00
http://metro-portal.hr/sad-trazi-produljenje-pritvora-za-ruske-spijune/43811/