Metro-portal.hr

objavljeno 15.04.2017. 18:32:00
WTF?!

SAD testira novu nuklearnu bombu?

Na atomskoj bombi B61-12 radi se godinama, a američki dužnosnici su priopćili da će najnovija testiranja u kojima se koristi imitacija te bombe biti ključna za poboljšanje njenih performansi

F-16 testira novu bombu
F-16 testira novu bombu (Wikipedia)

Znanstvenici američkog Nacionalnog laboratorija uspješno su proveli prvi u nizu probnih letova s unaprijeđenom verzijom atomske bombe, koja je desetljećima u arsenalu SAD-a.

Na atomskoj bombi B61-12 radi se godinama, a američki dužnosnici su priopćili da će najnovija testiranja u kojima se koristi imitacija te bombe biti ključna za poboljšanje njenih performansi. 

Avion F-16 iz zračne baze Nellis bacio je imitaciju bombe B61-12 - bez bojeve glave - iznad pustinje u američkoj saveznoj državi Nevada, radi testiranja njenih nenuklearnih funkcija kao i sposobnosti aviona da nosi tu bombu. 

Teleskopi za praćenje, kamere i drugi instrumenti na vojnom Tonopa poligonu zabilježili su podatke o pouzdanosti, preciznosti i ponašanju oružja u uvjetima koji su bili nalik stvarnim, a znanstvenici će narednih mjeseci analizirati informacije prikupljene tijekom testiranja. 

Članovi tima za testiranje iskopali su imitaciju bombe i vratili je na daljnja proučavanje.

U naredne tri godine planirano je izvođenje još nekoliko probnih letova, a proizvodnja prvih bombi B61-12 očekuje se 2020. godine. Bomba B61-12 biće zamejna za četiri starije verzije u nuklearnom arsenalu SAD-a.

Stanovnici Nevade izašli su na terase da gledaju testiranje bombe iako su znali da će vidjeti samo oblak prašine udaljen kilometrima.

15.04.2017. 18:32:00
http://metro-portal.hr/sad-testira-novu-nuklearnu-bombu/104341/