Metro-portal.hr

objavljeno 13.01.2010. 09:37:20
PRVA POMOĆ

SAD šalje spasilačke ekipe na Haiti

State Department, Agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Južno zapovjedništvo Oružanih snaga SAD počeli su koordinirati odgovor za pomoć

(Getty Images)

SAD je u utorak počelo pripremati spasilačke ekipe za prirodne katastrofe koje će uputiti na Haiti, čiji je glavni grad Port-au-Prince u utorak pogodio razoran potres, a predstavnik State Departmenta je rekao kako se očekuje velik broj žrtava.

Haićanski ili međunarodni dužnosnici još ne iznose procjene u broju stradalih u razornom potresu magnitude 7 Richtera, no zapadni predstavnici u Port-au-Princeu govore da će vjerojatno biti na tisuće žrtava. Američka agencija Bloomberg News u svom izvješću govori o tisućama nestalih i poginulih pod ruševinama.

State Department, Agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Južno zapovjedništvo Oružanih snaga SAD počeli su koordinirati odgovor za pomoć Haitiju.

USAID je objavio da šalje ekipu za procjenu odgovor na katastrofu, te da je aktivirao svoje partnere, spasilačke ekipe iz okruga Fairfax u Virginiji i iz okruga Los Angeles.

Državna tajnica Hillary Clinton kazala je u Honoluluu na Havajima da SAD prikuplja informacije o učincima potresa, te da je Haitiju spreman ponuditi punu pomoć, vojnu i civilnu.

Njezin suprug, bivši američki predsjednik Bill Clinton, posebni izaslanik UN-a za Haiti, istakao je u priopćenju kako je UN spreman "učiniti sve što treba kako bi pomogao narodu Haitija u pružanju pomoći, ponovnoj izgradnji i naporima za oporavak".

Francuska je najavila da će tijekom dana prema Haitiju uputiti dva zrakoplova koji će prevoziti pomoć. (hina/metro-portal)

13.01.2010. 09:37:20
http://metro-portal.hr/sad-salje-spasilacke-ekipe-na-haiti/30568/