Metro-portal.hr

objavljeno 05.03.2010. 20:17:15
NOVI DAŠAK BUSHIZMA

SAD razmatra vojno suđenje osumnjičenima za 11. rujna

Ako predsjednik napravi zaokret i vrati se Bushevim vojnim komisijama, izdat će obećanje iz kampanje da će obnoviti vladavinu prava, smatraju aktivisti za ljudska prava

(Getty Images)

Savjetnici američkog predsjednika Baracka Obame bliže se preporuci da Khalid Sheik Mohammed, navodni samoproglašeni pokretač terorističkih napada 11. rujna 2001., bude procesuiran pred vojnim sudom, piše u petak The Washington Post citirajući dužnosnike administracije.

To bi bio radikalni zaokret u odnosu na odluku ministra pravosuđa Erica Holdera iz studenoga 2009., da se Sheik Mohammedu i četvorici suoptuženika, sudi pred civilnim sudom u New Yorku.

Predsjednički savjetnici osjećaju sve više u okruženju protivnika suđenja u New Yorku iz obiju stranaka, poglavito oporbenih republikanaca, koji traže da optuženi ostanu u okvirima vojnog pravosuđa, rekli su dužnosnici.

Dok predsjednik Obama daje prednost suđenju dijelu optuženih za terorizam pred civilnim sudovima, kao simbolu američke predanosti vladavini prava, kritičari kažu da su vojni tribunali odgovarajuće mjesto za one koji su optuženi za napad na SAD.

Dužnosnici administracije, koji su govorili uz uvjet da ostanu neimenovani, kazali su da predsjednikovi pravni savjetnici dovršavaju reviziju slučaja Mohammed i njegova četiri navodna suučesnika. Na pitanje o tom procesu, glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs je rekao da "još nije donesena nikakva odluka". Administracija razmatra svoje opcije "na temelju logističkih i sigurnosnih pitanja koja su vezana uz New York", dodao je Gibbs.Ako Obama prihvati vjerojatnu preporuku njegovih savjetnika, Bijela kuća bi od Kongresa mogla osigurati financiranje i zakonske ovlasti da može zatvoriti američki vojni zatvor u zaljevu Guantanamo, na Kubi, te ga zamijeniti s objektom unutar SAD-a. Kongres je do sada nije želio odobriti sredstva za zatvaranja Guanatanama, a Obama nije ispunio obećanje o njegovu zatvaranju u godinu dana od inauguracije.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg prvotno je podržao ideju o suđenju za terorizam pred sudom na Manhattanu, no kasnije se okrenuo protiv nje, citirajući sigurnosne i logističke probleme s dovoženjem optuženika na suđenje, kao i procijenjene troškove za grad od oko 200 milijuna dolara.

U mornaričkom zatvoru u Guanatanamo nalazi se još 188 zatočenika, od kojih je 50-ak predviđeno za suđenja pred američkim vojnim i civilnim sudovima.

Dužnosnici administracije su rekli da bi konačna odluka mogla biti donesena prije Obamina odlaska u posjet Indoneziji 18. ožujka.

Progresivni aktivisti osudili su mogući zakoret administracije.

"Ako ovaj zapanjujući obrat bude prihvaćen, predsjednik Obama će zadati smrtni udarac vlastitom ministarstvu pravosuđa, da ne spominjem američke vrijednosti", rekao je Anthony Romero, izvršni direktor Američke unije za građanske slobode (ACLU).

"Ako predsjednik napravi zaokret i vrati se Bushevim vojnim komisijama, on će izdati obećanje iz kampanje da će obnoviti vladavinu prava, pokazati da su njegova načela svačija i ničija te izgubiti vjerodostojnost kod Amerikanaca kojima je stalo do pravde i vladavine prava", istakao je Romero. (hina/metro-portal)

05.03.2010. 20:17:15
http://metro-portal.hr/sad-razmatra-vojno-sudjenje-osumnjicenima-za-11-rujna/34748/