Metro-portal.hr

objavljeno 19.07.2011. 17:46:00
REKORDNE VRUĆINE

SAD proživljava nezapamćeni toplinski udar

Najteži val vrućine u zadnjih pet godina vjerojatno će do kraja tjedna pritiskati središnji dio SAD-a, s visokom vlagom koja dodatno otežava stanje

Fotografija vijesti

Nezapamćeni toplinski val vrućine pogodio je prostor 18 saveznih država u SAD-u te doveo do gotovo potpunog prestanka funkcioniranja normalnog života, piše MSNBC, a prenosi Hina.

Nacionalna meteorološka služba (NWS) izdala je upozorenja građanima na opasnost toplinskih udara za 18 država Srednjeg zapada, ističući da se 13 smrtnih slučajeva u posljednjih tjedan dana na tom području može pripisati učincima vrućine.

Kada se u obzir uzme i visoka vlažnost zraka indeks vrućine u tom središnjem području SAD-a osjeća se kao da je temperatura 43 stupnja Celzija. "To je neuobičajeno", kazao je Pat Slattery, glasnogovornik meteorološke službe.

U uzavrelom Oklahoma Cityju 13 državnih zgrada je zatvoreno nakon što je kvar na vodovodu isključio rashladne uređaje.

Računalni sustavi u državnim agencijama Oklahome ugašeni su, a tisuću zaposlenika je poslano kući, rekla je glasnogovornica državnih vlasti Sara Cowden. "Isključili smo sve koji proizvode toplinu", kazala je.

U Oklahoma Cityju, koji već 28. dan trpi temperature iznad 38 Celzija, dvije trake glavne autoceste blizu središta grada zatvorene su u ponedjeljak ujutro zbog izvijanja čelične konstrukcije jednog mosta.

Grad se nalazi na putu da sruši svoj rekord s 50 dana zaredom iznad 38 stupnjeva Celzija, postavljen 1980., jer bi sadašnje temperature, po prognozama, mogle potrajati do rujna.

Najteži val vrućine u zadnjih pet godina vjerojatno će do kraja tjedna pritiskati središnji dio SAD-a, s visokom vlagom koja dodatno otežava stanje. "To će vjerojatno biti najteži val vrućine koji je regija iskusila u najmanje zadnjih pet godina", upozorila je Nacionalna meteorološka služba.

19.07.2011. 17:46:00
http://metro-portal.hr/sad-prozivljava-nezapamceni-toplinski-udar/61460/