Metro-portal.hr

objavljeno 17.06.2010. 08:17:06
POJAČANJE PRITISKA

SAD proširio sankcije Iranu

Sankcije su usmjerene na entitete vezane uz iranski nuklearni i raketni program, uključujući banke, brojne tvrtke te energetske i osiguravajuće kompanije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame u srijedu je dodala nekoliko desetaka iranskih pojedinaca i organizacija na svoju "crnu listu" sankcija, pojačavajući pritisak na režim u Teheranu nakon novih međunarodnih sankcija koje mu je prošloga tjedna uvelo Vijeća sigurnosti UN-a, zbog nastavka obogaćivanja urana.

Proširenje jednostranih sankcija znak je drugim zemljama da će SAD energično graditi na sankcijama UN-a te kako želi da i druge zemlje učine isto, izvijestili su američki mediji. Najavljujući sankcije u Bijeloj kući, ministar financija Timothy Geithner je rekao da se za njihovu učinkovitost "mora uspostaviti usklađeni međunarodni pristup, a to nije nešto što SAD može učiniti sam".

Očekuje se da će brojne zemlje i blokovi uskoro uvesti slične sankcije u nastojanju da pojačaju učinak sankcija UN-a, koji same po sebi imaju ograničenu snagu. Europska unija bi, primjerice, svoj paket sankcija Iranu trebala objaviti u četvrtak.Rusija i Kina, koje su podržale sankcije UN-a tek kada im je SAD zajamčio da neće biti poremećeno njihovo trgovanje s Teheranom, naznačile su da se protive daljnjim sankcijama iranskom gospodarstvu i trgovini.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova prošlog je tjedna upozorilo protiv jednostranih sankcija s kojima bi se kažnjavale strane tvrtke. SAD i druge zemlje optužuju Iran da razvija nuklearni program kako bi se domogao nuklearnog oružja, dok Teheran tvrdi da su namjere programa mirnodopske.

Američke sankcije trebaju odvratiti međunarodno poslovanje od Irana, te na taj način povećati ekonomsku i političku izolaciju zemlje. Američke tvrtke koje posluju sa stranim kompanijama koje rade s iranskim tvrtkama s "crne liste", podliježu sankcijama. Na američkom je popisu Poštanska banka, 16. iranska banka koja će biti izložena sankcijama. Sedamnaest od 22 energetske tvrtke i osiguravajuća društva uvrštena na listu, posluje izvan Irana. Na listi su i imena 90 brodova koje je iranska međunarodna brodarska kompanija navodno koristila za izbjegavanja sankcija, koje su od ranije na snazi. (hina/metro-portal)

17.06.2010. 08:17:06
http://metro-portal.hr/sad-prosirio-jednostrane-sankcije-iranu/42778/