Metro-portal.hr

objavljeno 25.02.2011. 22:51:00
SANKCIJE LIBIJI

SAD prekida odnose s Libijom i uvodi sankcije

Bijela kuća uvodi jednostrane sankcije prema Libiji sve dok režim ne prestane ubijati vlastiti narod

Barack Obama
Barack Obama (Getty Images)

Dok sigurnosne snage Moamera Gadafija pojačavaju napore da bi slomile sve širu pobunu protiv njegove vladavine u zemlji, Sjedinjene Države odlučile su uvesti sankcije Libiji i prekidaju s njom diplomatske odnose, prenosi Hina.

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney izjavio je kako SAD suspendira poslove u američkom veleposlanstvu u Tripoliju te da odande namjerava povući svo osoblje.

Washington će primijeniti i jednostrane sankcije koje će koordinirati sa saveznicima. Carney je također izvijestio kako je Gadafijeva legitimnost "svedena na nulu" te da je libijski vođa izgubio povjerenje svojeg naroda.

Kazao je kako će sankcije biti finalizirane u skoroj budućnosti, no nije precizirao kada ni o kakvim će se restriktivnim mjerama raditi.

"Počinjemo s primjenom niza koraka na unilaterlanoj i multilateralnoj razini kako bismo izvršili pritisak na libijski režim i postigli da prestane ubijati vlastiti narod", rekao je, nakon što su u petak sigurnosne snage libijske vlade ubile pet prosvjednika u sukobima u Tripoliju.

25.02.2011. 22:51:00
http://metro-portal.hr/sad-prekida-odnose-s-libijom-i-uvodi-sankcije/55819/