Metro-portal.hr

objavljeno 29.10.2010. 09:31:00
TESTIRANJE SURADNJE

SAD predlaže Iranu novu nuklearnu ponudu

Sjedinjene Države i europski saveznici pripremaju novu ponudu Iranu za zamjenu nuklearnog goriva

Uranij
Uranij (Wikipedia)

Njome se traži predaja razmjerno većih zaliha obogaćenog uranija nego u ponudi koju je Teheran odbacio prošle godine, potvrdio je State Department. "Očekujemo i nadamo se da ćemo moći ponuditi revidirani prijedlog zamjene nuklearnog goriva Iranu, ako bude razgovora u bliskoj budućnosti, no još radimo na konkretnim detaljima", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley na brifingu za novinare.

Pozivajući se na izjave dužnosnika administracije, The Wall Street Journal i The New York Times, izvijestili su da u novom prijedlogu od Irana traži predaja 50 posto više obogaćenog uranija nego u prijedlogu iz 2009., jer je Iran u 12 mjeseci obogaćivanja povećao zalihe. Umjesto predaje 1200 kg obogaćenog uranija tražila bi se predaja 1800 kg, kako bi Iran ostao s količinom nedovoljnom za izradu atomske bombe, rekli su stručnjaci za WSJ.

Philipe Crowley je kazao da "SAD razgovara sa zainteresiranim zemljama koje podržavaju proces Bečke skupine", te da ima puno zajedničkih ideja s drugim zemljama, "uključujući Rusiju, Francusku i druge". On je naglasio da "još nije postignut konsenzus o tome kako ažurirati prijedlog za razmjenu nuklearnog goriva, koji je stavljen na stol pred nešto više od godinu dana".

The New York Times je u četvrtak citirao procjenu visokog američkog dužnosnika i jednog zapadnog diplomata u Washingtonu da je "blizu dogovor" o ažuriranoj ponudi Iranu. U prvotnoj ponudi Iranu iz 2009., predloženo je da pošalje u Rusiju i Francusku 1200 kg svog uranija obogaćenog na razinu od 3,5 posto, a zauzvrat bi dobio gorive šipke s 20-posto obogaćenim uranijem, za svoj medicinsko-istraživački rekaktor u Teheranu. Reakcija Irana, kažu američki dužnosnici, bit će prvi test jesu li nove i izneneđujuće široke gospodarske sankcije, promijenile iransku nuklearnu računicu.

Jedna od ideja koje sada iznosi SAD, jest da se dio poslanih zaliha goriva iskoristi za iransku nuklearku u Bušeru. No toj se zamisli protivi Francuska, jer se time riskira davanje legitimiteta Iranu da proizvodi nuklearno gorivo, čemu se usprotivilo Vijeće sigurnosti UN uvodeći sankcije Teheranu, piše WSJ. SAD i njegovi saveznici nadaju se da će se 15-17. studenoga u Beču sastati s iranskim dužnosnicima.

Što god dulje traje zastoj u pregovorima sa Zapadom, Iran proizvodi sve više obogaćenog uranija. Prema međunarodnim nuklearnim inspektorima, Iran već ima dovoljno goriva za dvije atomske bombe, ali će trebati najmanje godinu dana da sadašnje zalihe obogati na razinu za bombe, koja je 85-90 posto, te izradi oružje. (hina/metro-portal)

29.10.2010. 09:31:00
http://metro-portal.hr/sad-predlaze-iranu-novu-nuklearnu-ponudu/50471/