Metro-portal.hr

objavljeno 04.06.2010. 08:07:19
JOE BIDEN

SAD prati situaciju od prvog dana, Obama je mobilizirao sve

Američki potpredsjednik odbacio je kritike prema kojima Obamina administracija nije reagirala dovoljno brzo na izlijevanje nafte

(Getty Images)

"Mi smo bili tamo prvoga dana - prvoga jutra nakon što je ta bušotina eksplodirala, a platforma potonula", rekao je Biden u intervjuu na javnoj televiziji PBS. Predsjednik Barack Obama "mobilizirao je svakoga u Bijeloj kući, u Zapadnom krilu, jasno tražeći da se svaki dio imovine savezne vlade stavi na raspolaganje", dodao je. Biden je rekao da je iz njegove perspektive, pogreška administracije bila samo to što "nije dovoljno jasno komunicirala".

Obama je došao na udar kritika, uključujući i od nekih demokrata, koji kažu da administracija nije adekvatno odgovorila na izlijevanje nafte u Zaljevu, koja je započelo 20. travnja nakon eksplozije, požara i potonuća platforme Deepwater Horizon.

U eksploziji je poginulo 11 ljudi, a iz uništenih instalacija bušotine od tada, prema procjenama savezne vlade, dnevno u more istječe između 50 i 80 tona nafte.

BP ulaže velike napore da zatvori bušotinu, obuzda zagađenje i očisti naftom zagađene plaže i slane močvare Louisiane, u što je do četvrtka tvrtka uložila 990 milijuna dolara, kako je objavio američki tisak.

Unatoč tome BP je izložen razumljivom gnjevu američke javnosti, pa je tvrtka u ovoga tjedna pokrenula veliku kampanju oglašavanja u tisku i na televiziji, u kojoj ističe da je postavila milijun metara plutajućih ograda u Meksičkom zaljevu, angažirala 30 zrakoplova i 1,300 brodova, 30 ekipa specijalista, stanice za spašavanje životinja, te namijenila 500 milijuna dolara za dugoročnu brigu o obali i prirodi. "BP će i dalje imati punu odgovornost za čišćenje naftne mrlje", navodi BP u oglasu u The New York Timesu.

No, potpredsjednik Biden je kazao da je administracija nadležna za nastavak operacija u zaljevu. "BP nije nadležan. Savezna vlada, predsjednik Sjedinjenih Država, su nadležni", naglasio je Biden. Ako istraga ministarstva pravosuđa utvrdi da je bilo kršenja građanskog ili kaznenog prava, oni koji su odgovorni "biti će gonjeni u skladu sa zakonom", rekao je Biden.

Obama je o naftoj mrlji govorio u četvrtak na sveučilištu Carnegie Mellon u Pennsylvaniji, rekavši da je ta ekološka katastrofa svjež podsjetnik na potrebu za Kongres donese energetske zakone, uključujući i ukidanje "milijardi dolara poreznih olakšica" za naftne kompanije i povećanje ulaganja u energetsku alternativu fosilnim gorivima. (hina/metro-portal)

04.06.2010. 08:07:19
http://metro-portal.hr/sad-prati-situaciju-od-prvog-dana-obama-je-mobilizirao-sve/41719/