Metro-portal.hr

objavljeno 10.12.2009. 20:10:45
clinton hvali kosor

SAD pozdravio pozitivan korak Hrvatske u potrazi za dokumentima iz Oluje

Sjedinjene Države spremne su pružiti tehničku pomoć u potrazi za dokumentima ako Hrvatska to zatraži

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je podržala mjere koje Hrvatska ulaže u pronalazak nestalih dokumenata iz operacije Oluje u okviru nastojanja na punoj suradnji s Haškim sudom (ICTY).

"Izrazili smo priznanje za nedavne akcije koje je poduzela Hrvatska, u kojima se došlo do 10.000 dokumenata. To je pozitivan korak", kazala je Clinton na konferenciji za tisak u State Departmentu nakon razgovora s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

Na pitanje je li SAD spreman pružiti stručnu pomoć Hrvatskoj u tom naporima, Clinton je kazala kako je "SAD spreman pružiti tehničku pomoć ako to Hrvatska zatraži", ali da je "sada važno da Hrvatska radi ono što radi, da uporabom svojih sredstva i svog policijskog osoblja traži te nestale dokumente, kako bi mogla dovršiti proces pristupanja Europskoj uniji".

Ministar Jandroković ja kazao kako je "siguran da Hrvatska sama može riješiti taj problem".

"Mi smo spremni za suradnju s drugima, ali to su naši dokumenti, to je dokaz da je Hrvatska zemlja koja poštuje vladavinu prava. Mi ćemo dovršiti tu istragu i riješiti taj problem", naglasio je hrvatski ministar.

Clinton je također odala priznanje "vodstvu hrvatske premijerke Jadranke Kosor, antikorupcijskim mjerama" i drugim reformskim koracima.

Ona je potvrdila snažno prijateljstvo i partnerstvo Hrvatske i SAD-a te odala priznanje Hrvatskoj za ulazak u NATO, doprinos misiji ISAF-a u Afganistanu i vodeću ulogu u stvaranju stabilnosti i euroatlantskom približavanju zemalja regije. "Pozdravili smo ulazak Hrvatske u NATO u travnju ove godine, što je postignuće iza kojeg su godine rada i reformi", kazala je Clinton. "Kako Hrvatska jača svoju demokraciju naše zemlje surađuju u bliskom partnerstvu temeljenom na međusobnom poštovanju i zajedničkim interesima", dodala je.

"Mi smo spremni za suradnju s drugima, ali to su naši dokumenti... Mi ćemo dovršiti tu istragu i riješiti taj problem", rekao je ministar Jandroković.

Državna tajnica je istakla povezanost Hrvatske i SAD-a u misiji NATO-a u Afganistanu. "Danas izražavam zahvalnost ministru za doprinos Hrvatske misiji NATO-a u Afganistanu", kazala je Clinton, ističući da su hrvatski napori na obuci afganistanskih snaga sigurnosti "ključni" za uspjeh misije. Također je odala priznanje vodstvu Hrvatske u regiji, posebno za pomoć susjednim zemljama da se pripreme za članstvo u NATO-u, kroz Jadransku povelju.

Clinton je naglasila i da je "Hrvatska bila jedna od prvih zemalja koje je priznala Kosovo i pridružila se SAD-u i drugim pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Haagu u usmenoj obrani legitimnog prava Kosova na neovisnost". Američka državna tajnica također je istaknula da je "SAD jako zadovoljan napretkom koji se događa u rješavanju pitanja između Slovenije i Hrvatske" i odala priznanje Hrvatskoj za vodstvo na tom planu. Ponovila je punu predanost SAD-a integraciji svih balkanskih zemalja u europske i euroatlanske integracije. (hina/metro-portal)

10.12.2009. 20:10:45
http://metro-portal.hr/sad-pozdravio-pozitivan-korak-hrvatske-u-potrazi-za-dokumentima-iz-oluje/28315/