Metro-portal.hr

objavljeno 15.10.2009. 20:34:01
Čisti altruizam

SAD pomaže Pakistanu sa 7,5 milijardi dolara

Zakon o pomoći potpisan je 24 sata nakon što su američki zastupnici jamčili da ta neće zadirati u suverenitet te zemlje, objavila je Bijela Kuća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Taj potpis je uslijedio nekoliko dana nakon polemike u vezi tog plana pomoći. Pakistanski ministar vanjskih poslova Šah Mehmod Kureši je čak doputovao u utorak u Washington kako bi obznanio zabrinutosti jednog dijela javnog mnijenja i pakistanske vojske koji strahuju da bi ta pomoć mogla ugroziti suverenitet zemlje.

Strahovanja u vezi budućnosti te pomoći su se smirila kada su senator John Kerr i predstavnik Howard Berman koji vode dva povjerenstva vanjskih poslova američkog Kongresa, predali Kurešiju dokument kojim jamče da plan neće spriječiti pakistanski suverenite i da je pomoć bezuvjetna.

"Taj zakon je jasna manifestacija velike američke podrške Pakistanu", naveo je glasnogovornik Bijele Kuće Roberet Gibbs u priopćenju.

Gibbs je precizirao da se taj zakon temelji na angažiranju dviju zemalja na poboljšanju uvjeta života u Pakistanu, jačanju demokracije i stanju prava, borbi protiv ekstremista koji prijete i Pakistanu i Sjedinjenim Državama.

Obama je proglasio taj zakon nekoliko sati nakon niza koordiniranih atentata na pakistanske policijske snage, u kojima je u četvrtak poginulo 39 ljudi. (Hina/Metro-portal)

15.10.2009. 20:34:01
http://metro-portal.hr/sad-pomaze-pakistanu-sa-7-5-milijardi-dolara/24368/