Metro-portal.hr

objavljeno 31.05.2010. 20:14:07
IZGUBLJENI ŽIVOTI

SAD oprezan u osudi izraelskog napada, Turska optužuje za terorizam

Bijela kuća izrazila je sućut, ali napomenula i da ispituje okolnosti napada, dok je turski premijer Erdogan oštriji

izrael gaza humanitarna pomoć
izrael gaza humanitarna pomoć (Getty Images)

Obamina administracija oprezno je reagirala na izraelski napad na flotilu brodova koji su nosili humanitarnu pomoć Palestincima u Gazi, izrazivši žaljenje te ističući da ispituje okolnosti napada.

"SAD duboko žali zbog gubitka života i pretpljenih ozljeda i trenutačno nastoji saznati okolnosti koje okružuju ovu tragediju", priopćio je zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Bill Burton u Chicagu, gdje predsjednik Barack Obama i njegova obitelj provode bladanski vikend za Dan sjećanja, posvećen palim američkim vojnicima.

Dužnosnici u State Departmentu kazali su da također "prikupljaju podatke" te da u ovome trenutku nemaju službeno priopćenje, izvijestila je TV mreža ABC News.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu, koji boravi u službenom posjetu Kanadi, otkazao je za utorak predviđeni posjet Washingtonu, gdje je s predsjednikom Obamom trebao razgovarati o obnovi mirovnih pregovora s palestinskim vlastima. Sastanak s Obamom je otkazan jer se premijer Netanyahu vraća u Izrael kako bi nadzirao krizu s Gazom, objavio je njegov ured.

Kanada je u ponedjeljak gotovo istovjetno kao SAD reagirala na krizu s izraelskim napadom na humanitarni konvoj. Dimitri Soudas, glasnogovornik premijera Stephena Harpera kazao je u priopćenju da Ottawa prikuplja dodatne informacije o incidentu.

"Kanada duboko žali zbog gubitka života i pretpljenih ozljeda. Trenutačno prikupljamo dodatne informacije kako bi rasvijetlili što se stvarno dogodilo", navodi se u Soudasovu priopćenju koje prenosi kanadska televizija CTV.

Turski premijer Recep Tayyip Erdogan optužio je Izrael da provodi državni terorizam. Erdogan je skratio boravak u Južnoj Americi kad su ga obavijestili o sukobu.

"Ta akcija, potpuno suprotna načelima međunarodnog prava, čin je nehumanoga državnog terorizma. Neka nitko ne pomišlja da na to nećemo reagirati", rekao je Erdogan novinarima u Čileu prije povratka u Tursku.

Brod je prevozio samo pomoć i pregledan je prije nego što je isplovio, a izraelska mornarica ga je napala iako je izvjesio bijelu zastavu, istaknuo je Erdogan. (hina/metro-portal)

31.05.2010. 20:14:07
http://metro-portal.hr/sad-oprezan-u-osudi-izraelskog-napada-turska-optuzuje-za-terorizam/41416/