Metro-portal.hr

objavljeno 21.07.2010. 12:23:30
OZBILJNE POSLJEDICE

SAD objavile nove sankcije Sjevernoj Koreji

Sjedinjene su Države objavile nove sankcije koje uključuju kupovinu i prodaju oružja i zamrzavanje imovine sjevernokorejskih dužnosnika

Fotografija vijesti

Američka državna tajnica Hillary Clinton objavila je nametanje novih sankcija tijekom posjeta Južnoj Koreji. Naglasila je da su one odgovor politici Pjongjanga i nisu usmjerene protiv žitelja Sjeverne Koreje, koji ionako pripadaju jednom od najsiromašnijih društava na svijetu. "Nove američke sankcije točno su usmjerene na imovinu sjevernokorejskog čelništva i sredstvo su pritiska na vlast u Pjongjangu koji ima maligne prioritete", rekla je Clinton.

Sankcije će Sjedinjenim Državama pomoći da spriječe proliferaciju, "da se zaustave sjevernokorejske ilegalne aktivnosti kojima financiraju svoj nuklearni program i da obeshrabre buduće provokativne poteze". Ona je na tiskovnoj konferenciji u Seulu također dodala da će Washington razmotriti oživljavanje višestranih pregovora o sjevernokorejskom nuklearnom programu, ako Pjongjang pošalje pozitivne signale. Međutim, to se još nije dogodilo, rekla je.

Američki su dužnosnici Sjevernokorejcima zaprijetili "ozbiljnim posljedicama" u slučaju budućih napada na Jug, misleći pritom na nedavno potapanje južnokorejskog broda Cheonana.

Južnokorejski ministar obrane Kim Tae-young je nakon sastanka s Clinton i američkim kolegom Robertom Gatesom izjavio da je mogućnost nagle promjene vlasti u Sjevernoj Koreji vrlo vjerojatna i da se zajedno sa Sjedinjenim Državama radi na pripremi mjera odgovora.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i ministar obrane Robert Gates posjetili su prije u srijedu demilitariziranu zonu između dviju Koreja. Tom su prigodom još jednom izrazili svoju potporu Južnoj Koreji. "Sve dok Pjongjang ne promijeni svoju politiku, SAD čvrsto stoji na strani naroda i vlade Južne Koreje", rekla je Clinton. Gates je najavio zajedničku vojnu vježbu američke i južnokorejske vojske sljedeći vikend na istočnoj obali Korejskog poluotoka. (hina/metro-portal)

21.07.2010. 12:23:30
http://metro-portal.hr/sad-objavile-nove-sankcije-sjevernoj-koreji/44876/