Metro-portal.hr

objavljeno 27.11.2009. 18:10:34
OKUPACIJA IRAKA

SAD nije dopustio inspektorima UN-a da odrade posao

Britanski veleposlanik pri UN-u pred povjerenstvom koje istražuje napad izjavio je da bi do rata došlo bez obzira na sve

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Sjedinjene Države radije su slijedile vlastiti vojni plan za napad na Irak 2003. nego dopustile diplomaciji da do kraja odradi posao, izjavio je u petak bivši britanski veleposlanik pri UN-u.

Jeremy Greenstock rekao je pred povjerenstvom za Irak kako UN-ovi inspektori nisu imali dovoljno vremena za potragu za oružjem za masovno uništenje prije napada u ožujku 2003.

Takvo oružje nije pronađeno ni nakon operacije kojom je svrgnut irački diktator Sadam Husein, no Greenstock je rekao da je i dalje uvjeren da je Irak nešto skrivao. "Irak je bio vrlo dobar u prikrivanju činjenica", dodao je.

Britanski političar vjerovao je da će do rata doći i u slučaju da je SAD pristao odgoditi vojnu akciju do listopada, ali bi, smatra on, akcija tada bila legitimnija.

Greenstock je kazao da su vojni stručnjaci htjeli pokrenuti operaciju ranije kako bi izbjegli borbe u ljetnim mjesecima.

Bivši britanski veleposlanik pri UN-u istaknuo je da je napad mogao zaustaviti jedino tadašnji američki predsjednik George W. Bush.

"Sjedinjene Države i Velika Britanija odlučile su da se prijetnja iz Iraka, za koju se općenito smatralo da sadrži i prijetnju oružja za masovno uništenje, mogla ukloniti tako da Sadam Husein u potpunosti ispuni rezolucije ili da njegov režim padne", naglasio je.

Greenstock, britanski veleposlanik pri UN-u od 1998. do 2003., dao je iskaz četvrtog dana rada istražnog povjerenstva za napad na Irak i rat koji je potom uslijedio, a u kojem je život dosad izgubilo 179 britanskih vojnika. (hina/metro-portal)

27.11.2009. 18:10:34
http://metro-portal.hr/sad-nije-dopustio-inspektorima-un-a-da-odrade-posao/27385/