Metro-portal.hr

objavljeno 19.11.2011. 16:07:13
ZABRANA TRGOVANJA

SAD nameće nove sankcije Iranu

SAD je najavio da će uvesti nove sankcije protiv iranske petrokemijske industrije, a sve zemlje koje se ogluše na zabranu neće moći prisustvovati na američkom tržištu

Fotografija vijesti

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame planira uvesti nove sankcije protiv iranske petrokemijske industrije, izvijestio je u subotu CNN pozivajući se na diplomatske izvore upoznate s tim planovima, javlja Hina.

Američke sankcije već zabranjuju američkim tvrtkama poslovanje s Iranom. Cilj novih mjera je spriječiti poslovanje stranih tvrtki s iranskom petrokemijskom industrijom tako da im se zaprijeti zabranom pristupa američkim tržištima, rekli su izvori.

Očekuje se da će europske zemlje objaviti slične mjere kada se čelnici Europske unije sastanu sljedećeg tjedna, rekli su izvori. Izvori nisu željeli biti imenovani, jer nisu ovlašteni davati službene izjave prije nego što dužnosnici objave sankcije.

Američke mjere, čije se objavljivanje prema izvorima očekuje u ponedjeljak ujutro, nadogradit će se na postojeće sankcije protiv iranske industrije nafte i plina.

Planovi za dodatne sankcije dolaze nakon objave izvješća UN-ove agencije za atomsku energiju (IAEA) s detaljnim dokazima da iranski režim razvija tehnologije potrebne za izradu nuklearnog oružja.

U petak je Odbor guvernera IAEA donio rezoluciju u kojoj izražava "duboku i rastuću zabrinutost oko neriješenih pitanja povezanih s iranskim nuklearnim programom". No, UN-ova agencija u rezoluciji nije zaprijetila akcijom za zaustavljanje iranskih nuklearnih ambicija.

Iran, koji inzistira da njegov nuklearni program ima mirnodopsku namjenu, odbacio je izvješće IAEA kao "neuravnoteženo" i "politički motivirano".

Obamina administracija izložena je sve većem pritisku Kongresa da poveća pritisak na Iran, uključujući i sankcioniranje iranske središnje banke.

Američki dužnosnici su kazali da administracija nije sklona sankcioniranju središnje banke iz zabrinutosti da bi to moglo dovesti do povećanja cijena nafte i štetiti američkom gospodarstvu.

No, diplomatski izvori kažu da je SAD razmatrao neke moguće sankcija protiv banke kojim bi se ograničile određene financijske transakcije, ali joj se ne bi u potpunosti blokiralo međunarodno poslovanje.

19.11.2011. 16:07:13
http://metro-portal.hr/sad-namece-nove-sankcije-iranu/65632/