Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2012. 07:59:40
OZBILJNE OPTUŽBE

SAD: Kina pomagala S. Koreji u pripremi lansiranja

"Siguran sam da je Kina pružila neku pomoć. Neznam točne razmjere toga", kazao je američki ministar obrane Leon Panetta

Sjeverna Koreja u pripremi je svog raketnog programa imala izvjesnu kinesku pomoć, rekao je američki ministar obrane Leon Panetta pred odborom za oružane snage, prenosi Hina.

"Siguran sam da je Kina pružila neku pomoć. Neznam točne razmjere toga", kazao je Panetta članovima kongresnog odbora odgovarajući na pitanje o tome je li Kina pomagala sjevernokorejski raketni program kroz "trgovinsku i tehnološku razmjenu".

Sjevernokorejski sjeverni moćni susjed Kina jedini je veliki saveznik ove izolirane zemlje, s kojom je uspostavila vojne i gospodarske veze koje datiraju iz vremena zajedničkih komunističkih korijena.

Pjongjang je u srijedu najavio da je spreman uzvratiti na raširene osude propalog pokušaja lansiranja dalekometne rakete, jačajući time vjerojatnost da će zemlja proversti i treći nuklearni test.

Nakon prošlotjednog lansiranja za koji je Sjeverna Koreja tvrdila da je riječ o lansiranju meteorološkog satelita u orbitu, a SAD da se radi o dalekometnoj raketi, Obamina administracija objavila je da je suspendirala sporazum o pomoći u hrani.

Kina, koja ujedno daje i glavnu gospodarsku i diplomatsku potporu Sjevernoj Koreji, pozvala je na "dijalog i razgovor" unatoč rastućim tenzijama.

Američki ministar obrane odbio je reći bilo kakve pojedinosti o kineskoj potpori sjevernokorejskom raketnom programu pozivajući se na "osjetljivost takvih informacija". On je, međutim, dodao kako nema nikakve sumnje da sjevernokorejski napori na razvoju dalekometne rakete predstavljaju prijetnju SAD-u.

20.04.2012. 07:59:40
http://metro-portal.hr/sad-kina-pomagala-s-koreji-u-pripremi-lansiranja/70226/