Metro-portal.hr

objavljeno 19.08.2011. 08:37:00
MOTORIZACIJA

Sad je i službeno: Svijetom vozi milijardu automobila

Kina je danas najveći proizvođač automobila u svijetu, a do kraja desetljeća će ih proizvoditi više od 50 milijuna godišnje

Fotografija vijesti

Nećemo vas pitati da pogađate koliko je trenutno vozila na planetu, budući da smo vam već u samom naslovu dali dogovor, ali zamolit ćemo vas da stanete na trenutak i pokušati vizualizirati milijardu automobila, motocikala, kombija i kamiona kako stoje poredani jedni do drugih, kako bi dobili dojam o kakvom se broju ovdje radi.

Američki specijalizirani časopis Ward objavio je rezultate svog istraživanja koje je pokazalo kako je u svijetu krajem 2010. godine na planetu bilo 980 milijuna vozila, što znači da smo, budući da na tržištu nije bilo nikakvih kataklizmičkih događanja, početkom ovog ljeta prešli i tu „magičnu" brojku od jedne milijarde.

Ovi podaci nimalo ne čude ako uzmemo u obzir da je kinesko tržište automobila posljednjih deset godina bilježilo dvoznamenkasti rast, a predviđa se da će Kinezi do kraja desetljeća proizvoditi 50 milijuna novih automobila godišnje.

Unatoč tomu, Kina još uvijek ima znatno manji broj automobila po stanovniku nego što je to slučaj sa zapadnim zemljama, što znači da ima i puno prostora za rast. U Kini trenutno dolazi jedno vozilo na svakih 17 stanovnika, dok u Indiji tek dva čovjeka na stotinu imaju automobil.

Ukoliko bi Kinezi imali isti omjer automobila i stanovnika kao SAD, samo bi u Kini trenutno bilo 1,1 milijardu vozila.

Ovakve potencijalne brojke otvaraju mnoga ekološka i etička pitanja, posebice o tome na koji će način takva količina ispušnih plinova jednog dana utjecati na okoliš. S druge strane, ima li itko moralno pravo braniti prosječnom Kinezu ili Indijcu da žive jednako dobro kao i stanovnici zapadnog svijeta?

Ostavljamo vas da sami razmislite o odgovorima.

19.08.2011. 08:37:00
http://metro-portal.hr/sad-je-i-sluzbeno-svijetom-vozi-milijardu-automobila/62374/