Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2012. 17:52:00
SREDNJI PRST NIKOLIĆU

Sad je i službeno: Crna Gora otvara veleposlanstvo na Kosovu

Crna Gora je nedugo nakon proglašenja kosovske neovisnosti priznala Kosovo, no do sada nije imala diplomatskih predstavništava u toj zemlji

Fotografija vijesti

Crnogorska je vlada na jučerašnjoj sjednici donijela odluku o uspostavi diplomatskih odnosa s Kosovom i otvaranju veleposlanstva te zemlje u Prištini, prenosi Hina.

"Crnogorska vlada odlučila je otvoriti veleposlanstvo na Kosovu, držeći da time potvrđuje da su dobrosusjedski odnosi i razvijena regionalna suradnja njeno trajno opredjeljenje", kazao je ministar vanjskih poslova i europskih integracija Roćen novinarima, dodajući kako to nije nikakva novost i da je vlada donijela odluku o otvaranju veleposlanstva "u jedinoj državi u susjedstvu u kojoj je dosad nije imala".

"To smo davno najavili, mi smo priznali Kosovo, uspostavili diplomatske odnose i bila je obaveza Ministarstva da stvori uvjete za otvaranje diplomatsko-konzularnog predstavništva, u ovom slučaju radi se o otvaranju veleposlanstva u Prištini", rekao je on.

Crna Gora je nedugo nakon proglašenja kosovske neovisnosti priznala Kosovo, no do sada nije imala diplomatskih predstavništava u toj zemlji. Odmah nakon priznanja neovisnosti tražila je od Kosova priznavanje crnogorske nacionalnosti i njezinu zastupljenost u kosovskom parlamentu, a sad kada je Kosovo to prihvatilo slijedila je vladina odluka o otvaranju diplomatskog predstavništva.

Otvaranje veleposlanstva u Prištini pokrenulo je u nekim strankama i medijima u Beogradu i Podgorici pitanje kreće li se s tom inicijativom u pravom trenutku s obzirom na izbore u Srbiji, no ministar Roćen na takve primjedbe odgovara da je Crna Gora dosta čekala te da je pričekala da se završe izbori na svim razinama u Srbiji.

01.06.2012. 17:52:00
http://metro-portal.hr/sad-je-i-sluzbeno-crna-gora-otvara-veleposlanstvo-na-kosovu/71561/