Metro-portal.hr

objavljeno 16.12.2009. 10:09:44
Nema šale

SAD izglasale nove sankcije protiv Irana

Predstavnički dom američkog Kongresa u utorak je prihvatio nove sankcije protiv Irana, koje predviđaju zabranu poslovanja sa SAD-om tvrtkama što Iran opskrbljuju s naftnim derivatima

(Wikipedia)
Prijedlog zakona o sankcijama, koji je prihvaćen s 412 glasova za i 12 protiv, još treba prihvatiti Senat. S novom zakonskom mjerom proširuju se važeće američke sankcije, kojima se kažnjavaju tvrtke koje ulože najmanje 20 milijuna dolara godišnje u iranski energetski sektor.

Iran ima jedne od najvećih svjetskih zaliha nafte, no zbog manjka rafinerija uvozi 40 posto naftnih derivata. Derivate većinom uvozi od europskih tvrki kao što su Vitol, Trafigura, Total i British Petroleum.

Prema predloženim novim sankcijama, odlukom predsjednika Baracka Obame tim tvrtkama može biti zabranjeno poslovanje sa SAD-om, ili im se može blokirati financijska pomoć američkih institucija.

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi kazala je kako je zakon jasan signal Teheranu da će SAD iskoristiti sva sredstva koja ima na raspolaganju kako bi zaustavio Iran u razvoju nuklearnog oružja. (hina/metro-portal)

16.12.2009. 10:09:44
http://metro-portal.hr/sad-izglasao-nove-sankcije-protiv-irana/28672/