Metro-portal.hr

objavljeno 26.08.2010. 22:38:01
USPJEŠNA MISIJA

SAD: Iračani se sada mogu sami brinuti o svojoj sigurnosti

Bojna misija američkih snaga u Iraku okrunjena je uspjehom, ocijenjuje Bijela kuća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Bijela kuća objavila je u četvrtak da su Iračani kadri preuzeti brigu za svoju sigurnost i da je bojna misija američkih snaga u Iraku koja se trenutačno privodi kraju okrunjena uspjehom.

Predsjednik Barack Obama "siguran je da je bojna misija američkih vojnika u Iraku uspješno završena i da iračke snage uspješno preuzimaju nadzor nad sigurnosti", rekao je zamjenik glasnogovornika Bijele kuće Bill Burton. Iračani su kadri preuzeti brigu za svoju sigurnost, istaknuo je Burton na konferenciji za novinare na Martha's Vineyardu, otoku u Massachusettsu, gdje se predsjednik Obama odmara s obitelji desetak dana.

"Nažalost, ima onih koji žele da ti napori u Iraku ne uspiju pa će se nasilje zacijelo nastaviti, ali je ono, općenito gledano, u padu", dodao je glasnogovornik.

Odgovarajući na pitanje o nasilju koje i dalje hara Irakom, a napose o valu atentata diljem zemlje u kojima su u srijedu poginule 53 osobe, Burton je rekao da "predsjednik, dakako, osuđuje svaki čin nasilja" i djela "onih koji žele zaustaviti napredak prema demokraciji koji Irak trenutačno ostvaruje".

Obama u utorak navečer treba održati svečani govor u Ovalnom uredu Bijele kuće kako bi obilježio završetak američke bojne misije u Iraku. Prije toga posjetit će vojnu bazu u Teksasu, "gdje će se sastati s vojnicima", navodi predsjednički ured. Broj američkih vojnika u Iraku ovoga je tjedna pao ispod simboličnoga praga od 50.000.(hina/metro-portal)

26.08.2010. 22:38:01
http://metro-portal.hr/sad-iracani-se-sada-sami-mogu-brinuti-o-svojoj-sigurnosti/46827/