Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2010. 00:22:00
URANSKE PRIČE

SAD: Interes za zamjenu nuklearnog goriva s Iranom još uvijek postoji

IAEA je predložila Iranu ideju da pošalje 1.200 kg svog niskoobogaćenog urana (3,5 posto) u Rusiju na daljnje obogaćivanja do 20 posto

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Sjedinjene Države su i dalje zainteresirane za oživljavanje ponude za zamjenu iranskog nuklearnog goriva pod okriljem UN-a ako Teheran poduzme korake koji će pokazati da je i Iran ozbiljno zainteresiran, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik State Departmenta.

"Mi smo još uvijek zainteresirani za provedbu te ponude ako je i Iran zainteresiran", rekao je glasnogovornik Philip Crowley na brifingu za novinare. No, napomenuo je da u ponudu međunarodne zajednice treba uključiti i uran koji je obogaćen u iranskim pogonima od listopada 2009., kada je Teheran dobio tu ponudu.

"To bi treba biti ažurirano, jer su tijekom posljednjih sedam mjeseci iranske centrifuge radile i može se pretpostaviti se da se povećala količina goriva koju imaju na raspolaganju", rekao je Crowley. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) predložila je sporazum Iranu, prema kojem je trebao poslati 1.200 kg svog niskoobogaćenog urana (3,5 posto) u Rusiju na daljnje obogaćivanja do 20 posto. Taj bi uran potom u Francuskoj bio prerađen u gorive šipke za proizvodnju radioloških izotopa u medicinsko-istraživačkom reaktoru u Teheranu.

Iran je odbacio prijedlog, tražeći da se zamjena obavi unutar njegovih granica i da odmah u zamjenu dobije razmjenu količinu urana obogaćenog do 20 posto. Iranski su čelnici izrazili zabrinutost kako nemaju jamstava da će primiti uran obogaćen na višu razinu. Glasnogovornik Crowley, kazao je kako je ta ponuda "još uvijek na stolu", te kako ona može pomoći u izgradnji povjerenja da Iran zapravo ima miroljubive namjere sa svojim nuklearnim programom. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 00:22:00
http://metro-portal.hr/sad-interes-za-zamjenu-nuklearnog-goriva-s-iranom-jos-uvijek-postoji/38226/