Metro-portal.hr

objavljeno 14.04.2011. 11:14:00

SAD: Imamo uznemirujuća izvješća o zločinima Gadafijevih snaga

Snajperisti ciljaju civile koji traže liječničku pomoć, ističe se u priopćenju State Departmenta

Libija
Libija (YouTube)

SAD osuđuje nastavak napada režima Moamera Gadafija na civile u Libiji, prenosi Hina.

"U posljednjih nekoliko dana dobili smo uznemirujuća izvješća o obnovljenim zločinima koje čine Gadafijeve snage. Režimske milicije i plaćenici nastavili su napade na civile u Misrati, nasumice gađajući minobacačkim i topničkim projektilima stambena područja grada", kazala je američka državna tajnica Hillary Clinton u priopćenju koje je u srijedu objavio State Department.

Režimske snage navodno su uništile ključna skladišta sa zalihama hrane te prekinule dovod vode i struje u grad, stavljajući ga pod opsadu u očitom pokušaju da građane izgladnjivanjem natjeraju na pokornost.

"Snajperisti ciljaju civile koji traže liječničku pomoć, a tisuće civila su prisiljene izbjeći iz svojih domova pred napadima režimskih tenkova i topništva", ističe se u priopćenju. Dužnosnici režima također su u protekla dva dana prijetili da će napasti brodove s humanitarnom pomoći koji pokušaju pristati u luci Misrati.

Pod zapovjedništvom i nadzorom NATO-a, koalicijske snage provode Rezolucije 1973 za zaštitu civila u Libiji.

Amerikanci izveli 35 posto svih letova NATO-a nad Libijom

SAD također prikuplja podatke o Gadafijevim akcijama koje mogu predstavljati kršenja međunarodnog humanitarnog ili ljudskih prava kako bi osigurali da oni koji su počinili te zločine odgovaraju za svoje postupke, istaknula je Clinton.

Dužnosnici Pentagona u srijedu su obznanili da su američki borbeni zrakoplovi nastavili zračne udare u Libiji i nakon 4. travnja, kada je Obamina administracija objavila da se povlači iz ofenzivnih misija i prepušta NATO-u vođenje operacije u Libiji.

Američki zrakoplovi izveli su od 4. travnja 97 letačkih misija u Libiji, većinom sa zrakoplovima za izviđanje, elektronsko ometanje i opskrbu gorivom u zraku, ali su izveli i tri napada na položaje libijske protuzračne obrane, koje su dužnosnici Pentagona opisali kao "obrambene" akcije, izvijestila je TV mreža CBS News u večernjem dnevniku u srijedu, ističući da su Amerikanci izveli 35 posto svih letova NATO-a nad Libijom u tom razdoblju.

CBS News također navodi da je u pripremi eskadrila američkih "letećih topovnjača" C-130, koja bi mogla donijeti prevagu u napadima na Gadafijeve kopnene snage i prisiliti ih na povlačenje, ali se za njihovo angažiranje traži službeni zahtjev NATO-a Pentagonu.

14.04.2011. 11:14:00
http://metro-portal.hr/sad-imamo-uznemirujuca-izvjesca-o-zlocinima-gadafijevih-snaga/57707/