Metro-portal.hr

objavljeno 19.03.2014. 17:35:00
LOOL

SAD i Velika Britanija prijete Rusiji izolacijom

Američki potpredsjednik Joe Biden poručio je u srijedu u Vilniusu čelnicima Litve i Latvije da će Sjedinjene Države braniti sve članice NATO-a od agresije

Može li Zapad išta Putinu
Može li Zapad išta Putinu (Arhiva)

'Odlučno stojimo zajedno s našim baltičkim saveznicima iza potpore ukrajinskom narodu i protiv ruske agresije', rekao je Biden novinarima nakon sastanka s litavskom predsjednicom Daliom Grybauskaite i latvijskim predsjednikom Andrisom Berzinsom.

'Sve dok Rusija bude ustrajala na tom mračnom putu, bit će suočena sa sve većom političkom i gospodarskom izolacijom', dodao je, osvrnuvši se na izvješća o oružanim napadima na ukrajinske vojnike na Krimu.

Baltičke republike kritizirale su ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog pripojenja Krima, a Bijela kuća priprema zbog toga novi krug sankcija.

Biden ovom kratkom turnejom po regiji, u sklopu koje je u utorak posjetio Varšavu, želi uvjeriti te zemlje da će Sjedinjene Države u slučaju napada štititi svoje saveznike.

Estonija, Litva, Latvija i Poljska članice su EU-a i NATO-a, a Ukrajina nije. Sve četiri graniče s Rusijom.

Biden je estonskom predsjedniku Toomasu Hendriku Ilvesu u ponedjeljak rekao da bi Sjedinjene Države mogle rotirati američke snage u regiji radi kopnenih i pomorskih vježbi i misija obuke. Washington je također poslao dodatne borbene zrakoplove kako bi pojačao NATO-ovu misiju nadzora baltičkog zračnog prostora.

Grybauskaite je Bidena upozorila da je situacija alarmantna. 'Vidimo da se pokušava, koristeći brutalnu silu, prekrojiti granice europskih država i uništiti poslijeratnu arhitekturu Europe', kazala je.

Baltičke republike ne zabrinjavaju samo ruske namjere, nego i gospodarske posljedice jačanja napetosti ako Rusija odgovori trgovinskim sankcijama ili uskrati plin. Rusija je prošli tjedan suspendirala uvoz hrane preko glavne litavske luke Klaipede, što je protumačeno kao politički pritisak.

Latvijski ministar financija rekao je u ponedjeljak da bi EU trebao osigurati kompenzaciju svim zemljama koje budu pogođene europskim sankcijama protiv Rusije.

19.03.2014. 17:35:00
http://metro-portal.hr/sad-i-velika-britanija-prijete-rusiji-izolacijom/83916/