Metro-portal.hr

objavljeno 14.01.2010. 00:26:34
START-X

SAD i Rusija na korak do zaključenja zajedničkog vojnog ugovora

Pronalaženje zamjene za ugovor START-1 potpisan 1991., temelj je napora koje američki predsjednik Barack Obama ulaže kako bi poboljšao veze s Rusijom

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Rusija i Sjedinjene Države su "veoma blizu" potpisivanju ugovora o smanjenju strateškog nuklearnog oružja, rekla je u srijedu američka državna podtajnica za nadzor oružja i međunarodnu sigurnost Ellen Tauscher.

Po njezinim riječima, glavni američki pregovarač već je otputovao u Moskvu na pregovore o zamjeni isteklog ugovora START-1. Službeni pregovori nastavit će se u Ženevi 25. siječnja, dodala je. "Mislim da smo sasvim blizu", rekla, ali nije navela kada bi se ugovor mogao potpisati.

Pronalaženje zamjene za ugovor START-1 potpisan 1991., temelj je napora koje američki predsjednik Barack Obama ulaže kako bi poboljšao veze s Rusijom, zaustavio globalno širenje oružja i pomogao u stvaranju svijeta bez nuklearnog oružja.

Predsjednici dviju velesila Obama i Dmitrij Medvedev dogovorili su se u srpnju prošle godine da će novim ugovorom ograničiti broj nuklearnih glava koje bi svaka zemlja posjedovala, između 1.500 i 1.675 projektila. (hina/metro-portal)

14.01.2010. 00:26:34
http://metro-portal.hr/sad-i-rusija-na-korak-do-zakljucenja-zajednickog-vojnog-ugovora/30636/