Metro-portal.hr

objavljeno 03.02.2010. 22:55:50
NEMA ZAMJENE

SAD i Iran ne pregovaraju o razmjeni zatvorenika

Ahmadinedžad je izjavio da bi Amerikanci zatočeni u Iranu mogli biti zamijenjeni za iranske zatvorenike u SAD-u, no State Department to opovrgava

(Wikipedia)

State Department objavio je u srijedu da Sjedinjene Države i Iran ne pregovaraju o razmjeni zatvorenika, reagirajući time na ponudu Teherana o zamjeni tri američka građanina za Irance zatvorene u SAD-u.

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u utorak da bi tri američka građana zatočena u Iranu i osumnjičena za špijuniranje, mogla biti zamijenjena za Irance zatvorene u SAD-u.

"Nema pregovora koji se odvijaju između Irana i Sjedinjenih Država vezano uz zamjenu zatvorenika", rekao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

"Ako je to sugestija da je Iran spreman za napredak i rješavanje pitanja vezanih uz građane SAD-u u iranskom pritvoru, mi bi očigledno pozdravili tu priliku", dodao je.

Crowley nije apsolutno isključio mogućnost razmjene, ali je istaknuo da se slučaj tri američka planinara, koji su po njegovim riječima slučajno ušli u Iran, ne može staviti u istu ravan s Irancima optuženima ili osuđenima za kaznena djela.

Ne postoji stvarna ravnoteža između iranskog državljana koji je bio optužen ili je osuđen za krijumčarenje oružja i kršenje međunarodnog prava i troje planinara koji su zalutali preko neobilježene granice, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Naglasio je kako SAD nije zainteresiran za razmjenu, ali je zainteresiran za rješavanju slučaja svojih građana, za koje smatra da ih treba odmah osloboditi. (hina/metro-portal)

03.02.2010. 22:55:50
http://metro-portal.hr/sad-i-iran-ne-pregovaraju-o-razmjeni-zatvorenika/32144/