Metro-portal.hr

objavljeno 12.08.2021. 08:01:00
WIKILEAKS

SAD i dalje inzistira na Assangeovom izručenju

I u mandatu predsjednika Bidena SAD nastavlja s kaznenim progonom osnivača Wikileaksa. Danas se u Londonu održava prvo žalbeno ročište. A Assange bez pravomoćne sudske presude ostaje u britanskom zatvoru

Strašno je to što mu rade...
Strašno je to što mu rade... (Arhiva)

Julian Assange već jedanaest godina, što je gotovo 4.000 dana i noći, ne živi na slobodi. Osnivač Wikileaksa je svoja posljednja tri rođendana proveo u britanskom sigurnosnom traktu, koji je zbog teških zatvorskih uvjeta poznat i kao "britanska verzija Guantanama".

Zahtjevi za puštanjem na slobodu uz kauciju ili boravak u kućnom pritvoru su odbijeni. I tako ovaj novinar, bez da su mu izrečeni presuda i kazna, iza rešetaka mora čekati hoće li ga Velika Britanija izručiti SAD-u. Assangeu prijeti zatvorska kazna do 175 godina. Njegova platforma Wikileaks je otkrila, između ostalog, brutalne akcije SAD-a u Afganistanu i Iraku i razotkrila ozbiljne ratne zločine - za koje do sada nitko nije odgovarao.

Ispravna odluka - pogrešan razlog

Doduše, britanski sud je 4. siječnja donio prvostupanjsku presudu prema kojoj se Assange ne smije izručiti Sjedinjenim Državama. Ovo je na početku izazvalo olakšanje aktivista za ljudska prava, novinarskih udruženja i pristaša. Ali to je trajalo samo onoliko koliko je trebalo da se pročita obrazloženje presude. Sud je "prihvatio samo humanitarni razlog - da Assange može očekivati neljudske zatvorske uvjete u SAD -u", rekla je parlamentarna zastupnica Zelenih Margit Stumpp za DW. "Nije odbacio, pa čak ni doveo u pitanje bilo koji od američkih razloga za izručenje! Zato Julianu Assangeu prijeti izručenje ako SAD dokaže da će uvjeti biti takvi da će biti osigurana briga za njegovo zdravlje, a time i njegov život."

To će biti predmet žalbenog postupka koji je SAD pokrenuo protiv odluke iz siječnja. Suci Višeg suda u Londonu odobrili su tri od pet osnova za žalbeni postupak. Na prvom ročištu u srijedu postavit će se samo pitanje hoće li se pregovarati i o druga dva žalbena razloga.

Glavni svjedoci iznijeli su optužbe

Gorka ironija sudbine: suci Višeg suda u Londonu odobrili su žalbu SAD-a samo nekoliko dana nakon što je islandski svjedok Sigurdur Ingi Thordarson otkrio da su njegove optužbe protiv Juliana Assangea bile lažne i da je zauzvrat dobio novac i uvjeravanja da neće biti kažnjen.

Sve u svemu, izgubljeno je povjerenje u britanski pravosudni sustav, glasila je dijagnoza Christiana Mihra, šef njemačkog ogranka Reportera bez granica (RoG). To je počelo pristupom postupku izručenja. "Bilo je jako teško", kaže Mihr. "Prekršeno je osnovno načelo vladavine prava: načelo javnosti u postupku."

Hoće li stvari biti bolje u žalbenom postupku? Direktorica RoG -a za Veliku Britaniju Rebecca Vincent sva frustrirana je u ponedjeljak (9.8.) objavila na Twitteru: "Već sam to rekla i ponovit ću: nikad, ni u jednom drugom slučaju, ni u jednoj drugoj zemlji, nisam imala tako velike poteškoće da dobijem pristup jednom suđenju, kao u slučaju Assange."

Aktivist za ljudska prava Christian Mihr kaže kako je potpuno jasno „da je ovo je politički proces i da ga SAD mora zaustaviti. Joe Biden je u međuvremenu treći američki predsjednik koji je uključen u kazneno gonjenje Juliana Assangea. Istragu je pokrenula Obamina administracija. Donald Trump dopustio je da mu se podigne optužnica. A Joe Biden je do sada ignorirao apele da se okonča Assangeov progon.

Merkel, Biden i Assange?

Nije poznato je li se kancelarka Angela Merkel također zauzela za oslobađanje Juliana Assangea tokom njenog posjeta Washingtonu sredinom srpnja. To je zatražilo 120 istaknutih potpisnika otvorenog pisma, uključujući zastupnike Bundestaga, bivše savezne ministre, umjetnike i novinare.

Pismo je potpisala i Margit Stumpp. Za ovu zastupnicu Zelenih izručenje i osuda Assangea poslali bi "poražavajući signal novinarima". "Svatko tko se bavi istraživačkim novinarstvom morao bi se u budućnosti osjećati stalno ugroženim od demokratski legitimirane državne vlasti. Sloboda medija u Europi bila bi krajnje ograničena. Kontrolna funkcija koju imaju novinari, koja je i bitan element demokracije, više ne bi funkcionirala, već bi bila kriminalizirana. " Za ovu zastupnicu to je napad na „temelje našeg demokratskog poretka".

Zajedno s drugim članovima Bundestaga Stumpp pripada nadstranačkoj radnoj skupini "Sloboda za Juliana Assangea". Isto kao i socijaldemokrat Frank Schwabe. Postupanje prema Assangeu ni na koji način nije kompatibilno s vladavinom prava, kritizira ovaj SPD -ovac. Schwabe za DW kaže i da se stvara dojam kao da je „Whistleblowing „ozbiljan zločin i da se drugi moraju odvratiti od toga. Vjerujem da je uzbunjivanje hitno potrebno i neophodno i da moramo zaštititi zviždače."

Dvostruki standardi usrećuju autokrate

Autokrati i diktature pomno prate kako se Sjedinjene Države - i Velika Britanija - odnose prema Julianu Assangeu i drugim zviždačima. Upravo odnos prema osnivaču Wikileaksa omogućava im da odbace kritiku Zapada u pogledu slobode medija u njihovim zemljama i da to nazovu dvostrukim standardima. Baš kao što je početkom svibnja učinila glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

To je još jedan razlog zbog kojeg Margit Stumpp ističe svoj zahtjev: "Ako SAD i države Zapada žele vjerodostojno ustati u zaštitu slobode medija i vladavinu prava, onda moraju prestati praviti od Juliana Assangea simbol progona nepopularnih novinara."

Cinična taktika?

Specijalni izvjestitelj UN-a Nils Melzer u ovome vidi ciničnu taktiku suđenja. U intervjuu za DW ovaj švicarski profesor prava naglašava da Assangeovi uvjeti pritvora nisu ni potrebni niti proporcionalni. No budući da se Assangea demonstrativno drži u zatvoru, može se reći: "Ako ga stavimo u zatvor u SAD -u, gdje su uvjeti slični kao u britanskom zatvoru, onda više neće biti nikakvog argumenta da se Assange ne izruči."

U svakom slučaju, SAD bi imao potpunu kontrolu nad ishodom ovog žalbenog postupka, jer se pregovara samo o zatvorskim uvjetima. A Amerikanci bi tu mogli dati proizvoljna jamstva. Zato je, prema informacijama Melzera, Assangeov pravni tim uložio žalbu na presudu iz siječnja. Oni proturječe razlozima za izručenje prema Zakonu o špijunaži iz 1917. godine.

Donošenje odluke o izručenju može potrajati godinama. To bi moglo biti u interesu SAD-a. Julia Hall iz organizacije Amnesty International rekla je krajem srpnja: "Strategija se sastoji u tome da se Assange zadrži u pritvoru što je duže moguće."

Piše: Matthias von Hein/DW
12.08.2021. 08:01:00
http://metro-portal.hr/sad-i-dalje-inzistira-na-assangeovom-izrucenju/133600/