Metro-portal.hr

objavljeno 21.03.2011. 08:10:00
ZADOVOLJNI AKCIJOM

SAD: Gadafi nije na popisu meta

Saveznici zasad nisu izgubili nijedan zrakoplov i tvrde da nije bilo civilnih žrtava u napadu na Gadafijeve snage

Robert Gates
Robert Gates (Getty Images)

Američki viceamdiral Bill Gortney ocijenio je da su napadi SAD-a, Francuske i Velike Britanije na libijske kopnene snage južno od Bengazija bili su "prilično uspješni", prenosi Hina.

U dosadašnjim napadima na libijske zračne i kopnene snage nije izgubljen nijedan zrakoplov koalicije a Pentagon nema infromacija da je došlo do bilo kakvih civilnih žrtava u tim napadima, rekao je Gortney.

Viceadmiral Gortney iz združenog stožera vojske SAD-a na konferenciji za tisak rekao je da nema novih libijskih zračnih ili radarskih aktivnosti, te da su one zahvaljujući operaciji znatno smanjene.

Gortney je ocijenio i da libijska objava novog prekida vatre u nedjelju nije vjerodostojna. "Dovodim u pitanje sve što Gadafi traži. Pozvao je na prekid vatre i potom rekao svojim vojnicima da krenu na Bengazi nakon što je objavio prekid vatre".

Gadafi nije na "popisu ciljeva" SAD-a, istaknuo je Gortney. "U ovom trenutku jamčim da on nije na našem popisu meta. Ako se slučajno nađe na mjestu napada, ako obilazi položaj raketa zemlja-zrak i mi ne znamo je li tamo ili nije, onda da. Ali ne gađamo njegove rezidencije".

Gortney je rekao i da su se koaliciji koju su do sada činili SAD, Britanija, Francuska, Italija i Kanada priključili Belgija i Katar.

Vodstvo u nastavku operacije mogu preuzeti Francuska ili Britanija

Sjedinjene Države vide nekoliko mogućnosti za preuzimanje budućeg vodstva operacije u Libiji, no arapski saveznici osjetljivi su na mogućnost djelovanja pod zastavom NATO-a, rekao je u nedjelju američki ministar obrane Robert Gates.

"Mislim da ima nekoliko mogućnosti. Jedna je britansko i francusko vodstvo, a druga uporaba NATO-ovih mehanizama", rekao je Gates koji je u nedjelju krenuo u posjet Rusiji.

"Mislim da je Arapska liga osjetljiva na mogućnost djelovanja pod NATO-ovim kišobranom. Pa se tako postavlja pitanje možemo li nekako iskoristiti NATO-ove zapovjedne i kontrolne mehanizme, a da to ne bude misija NATO-a i pod NATO-ovom zastavom", rekao je Gates.

Gates je dodao da bi raspad Libije bio formula za nestabilnost te je podjelu zemlje (na zapadni dio koji drži libijska vlada i istočni koji drže pobunjenici) nazvao formulom za "trajnu nestabilnost" regije.

Gates je rekao da će se tek vidjeti hoće li nametanje zone zabrane leta zahtijevati i dodatne mjere kojima bi se pomoglo pobunjenicima, dodajući da Libijci moraju sami riješiti politička pitanja. Na kraju je Gates novinarima rekao da su savjetnici predsjednika Obame jednoglasno poduprli odluku o uporabi vojne sile u Libiji.

21.03.2011. 08:10:00
http://metro-portal.hr/sad-gadafi-nije-na-popisu-meta/56749/