Metro-portal.hr

objavljeno 14.05.2012. 21:32:39
BIJELA KUĆA

Fijasko JPMorgana sa dionicama traži snažniju financijsku regulaciju

Najveća američka banka JPMorgan Chase prošlog je tjedna priznala da je na trgovanju dionica izgubila 2 milijarde dolara

Fotografija vijesti

Prošlotjedno priznanje najveće američke banke JPMorgan Chase da je na trgovini dionicama izgubila više od dvije milijarde dolara Bijela kuća shvaća kao ozbiljan razlog za jačanje zakonske regulative američkog financijskog sustava, prenosi Hina.

"Iznimno je važno da se odupremo naporima republikanaca i lobista Wall Streeta da ublaže promjene zakonodavstva koje određuje poslovanje Wall Streeta", rekao je novinarima glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

"Upravo je nevjerojatno, s obzirom na sve što se dogodilo posljednjih dana, da i dalje ima onih koji tvrde da bismo trebali odustati od reformi Wall Streeta, da bismo Wall Streetu trebali pustiti da ponovno sam sebi piše pravila", rekao je Carney, kako prenosi CBS News.

JPMorgan je rekao da je 2 milijarde dolara izgubio u seriji trgovanja dionicama za koju je njezin predsjednik Uprave Jamie Dimon poslije rekao da je bila "slaba, složena, loše procijenjena, loše provedena i loše nadzirana".

U razgovoru za NBC, Dimon je u nedjelju rekao kako je "užasno pogriješio" kad je prije mjesec dana upozorenja o načinima na koje JPMorgan trguje obveznicama odbacio kao "buru u čaši vode".

Elizabeth Warren, demokratska kandidatkinja za Senat iz Massachussettsa i jedna od najglasnijih kritičarki sadašnjeg funkcioniranja financijskog sustava za CBS je rekla da banke i dalje smatraju kako njihovo poslovanje ne bi trebao nadzirati nitko izvana.

"Ja smatram da je to duboko pogrešno. Pogrešno i opasno", rekla je Warren, koja je bila na čelu kongresnog povjerenstva koje je nadziralo financijsko spašavanje najvećih američkih banaka 2008.

14.05.2012. 21:32:39
http://metro-portal.hr/sad-donosi-stroze-financijske-propise-potaknut-fijaskom-jpmorgana/70971/