Metro-portal.hr

objavljeno 18.12.2011. 19:21:38
NORMALIZACIJA ODNOSA

SAD donira S. Koreji znatne količine hrane

Pomoć u hrani stabilizirat će narušene odnose između SAD-a i S. Koreje, te bi to moglo dovesti do ponovnih pregovora o nuklearnom razoružanje

Fotografija vijesti

Sjedinjene Države trebale bi ovoga tjedna objaviti znatnu donaciju hrane Sjevernoj Koreji, što je prvo opipljivo postignuće nakon više mjeseci tajnih diplomatskih kontakata između dvije strane, izvijestila je nedjelju američka televizijska mreža MSNBC, javlja Hina.

Objava davanja pomoći u hrani, koja je moguća već u ponedjeljak, bit će ne samo dobra vijest za Sjevernu Koreju nego će i otvoriti put za drugi ključni sastanak Sjeverne Koreje i SAD-a u četvrtak u Pekingu, koji bi u roku od nekoliko tjedna mogao dovesti do obnove pregovora o nuklearnom razoružanje u koje su uključeni i Kina, Japan, Rusija i Južna Koreja. Po agencijskim izvješćima idućih će dana vjerojatno uslijediti i dogovor o obustavi spornog sjevernokorejskog programa obogaćivanja urana, prenio je MSNBC.

Takozvani pregovori šest strana posljednji su put održani prije tri godine a njihova obnova bila bi veliko vanjskopolitičko postignuće za Obaminu administraciju. Obustava obogaćivanja urana u Sjevernoj Koreji bio je ključni zahtjev SAD-a i Južne Koreje Pjongjangu.

SAD će Sjevernoj Koreji dati 240.000 tona hrane bogate proteinima i vitaminima, 20.000 tona mjesečno, ali ne i traženu rižu, po izvješćima južnokorejskih medija, a bit će to prva pomoć u hrani Sjevernoj Koreji iz SAD-a u gotovo tri godine.

18.12.2011. 19:21:38
http://metro-portal.hr/sad-donira-s-koreji-znatne-kolicine-hrane/66497/