Metro-portal.hr

objavljeno 31.12.2018. 08:01:00
PITANJE

Sad da zabranimo i... vatromet?

Zabrana dizela, zabrana pušenja, alkohol je zlo, obilna večera isto tako, golotinja je već odavno protjerana. Sad se u Njemačkoj povela ozbiljna rasprava i zabraniti vatromet za Novu godinu

Zabrane na sve strane...
Zabrane na sve strane... (Arhiva)

Vatromet je veliko zlo jer rakete koje se ispaljuju neminovno uzrokuje sitnu prašinu koja ponekad i danima ugrožava zdravlje građana. I tu je inicijativu povela ekološka udruga Deutsche Umwelthilfekoja je sudski izvojevala zabrane prometa dizelašima i starim benzincima u čitavom nizu gradova, ali i tu su im se brzo priključili drugi aktivisti za okoliš.

Tako i šefica njemačkog državnog Ureda za okoliš (Umweltbundesamt) Maria Krautzberger poziva na zabranu vatrometa kojeg bi ispaljivali građani. „To bi pomoglo zdravlju građana, a smanjilo bi i količinu smeća na ulicama", kaže Krautzberger za list Rheinische Post. Jer tu je ta zlokobna sitna prašina: „U mnogim gradovima je koncentracija takve prašine prvog siječnja viša nego u čitavoj godini."

Obzirom na silnu količinu raketa i petardi koja se redovito ispaljuje u dočeku nove godine, ovaj ured je izračunao kako samo u toj noći u zrak odleti 4.500 tona sitne prašine: čak i automobili se u usporedbi sa tim ne čine toliko zlo jer je samo taj vatromet jednak oko 15,5% godišnje emisije sitne prašine kojeg uzrokuje gradski promet.

Običaj je običaj

No barem kod vatrometa su se ipak oglasili i političari koji su protiv takve zabrane: poslovođa udruga njemačkih gradova i općina Gerd Landsberg tako tvrdi kako „trebamo poštivati vatromet kao običaj kod nas. U Njemačkoj je dugogodišnji običaj dočekati svaku novu godinu vatrometom", kaže političar u Passauer Neue Presse. Ljudi time izražavaju svoju radost životom, ali i njihovu nadu u sretnu  godinu koja dolazi. Ionako ne nedostaje propisa i zabrana. No naravno, upozorava Landsberg, treba poštivati sigurnosne propise dok se koriste pirotehnička sredstva.

Zapravo nije posve jasno, odakle ta tradicija vatrometa u Njemačkoj. Ali u čitavom nizu kultura diljem svijeta je buka, vatromet i sama vatra „pouzdano" sredstvo za tjeranje zlih duhova, osobito onih zimskih. Bilo da je riječ o Aziji, Južnoj Americi ili o bušarima koji onda tek za karneval tjeraju zimu, po čitavoj planeti se u nekoj prilici buči i puca. Ali i pokušava obuzdati te običaje: u Njemačkoj je dozvoljena prodaja pirotehnike samo u nekoliko dana prije Nove, na Galapaškom otočju su ove godine vatromet i petarde zabranjene jer uznemiruju životinje.

Kruh umjesto petarde?

I potpredsjednica stranke CDU Julia Klöckner se u Spiegelu također protivi nekakvim novim i još strožim propisima protiv vatrometa. Postojeća pravila su dovoljna, makar će uvijek biti „budaletina" koji će vatrometom ugrožavati druge ljude - ali tako je to ne samo sa vatrometom. Zahtjev udruge DUH da se zabrani vatromet u središtima gradova ona zove propisivanjem života građanima.

Čuju se i pozivi protiv vatrometa koji se ne pozivaju na tu užasno opasnu sitnu prašinu, nego na nešto mnogo banalnije: sve te rakete i petarde koje budu ispaljene samo u jednoj noći doista koštaju ogromne novce (133 milijuna eura za petarde i rakete) pa tako nadbiskup Bamberga poziva na akciju „kruh umjesto petarde" (Brot statt Böller). Toj inicijativi se priključila i evangelička humanitarna organizacija Kruh za svijet koja u ovo doba poziva građane za milodare umjesto da taj novac „ispucaju u zrak".

No teško je vjerovati da i tako Nijemci neće ostaviti novaca po strani barem za koju raketu. Jer, dolazi Nova! I neka bude bolja. I konačno, sa manje zabrana od ove...

Piše: DW/agencije
31.12.2018. 08:01:00
http://metro-portal.hr/sad-da-zabranimo-i-vatromet/116188/