Metro-portal.hr

objavljeno 01.09.2010. 15:22:14
POKUŠAJ POMIRENJA?

SAD bez Izraela odbija sudjelovati u turskim vojnim vježbama

Sjedinjene Države neće sudjelovati u zračnim vojnim vježbama predviđenim za listopad u Turskoj ako ne bude sudjelovao i Izrael

(Wikipedia)

Po pisanju Hurriyeta, koji se poziva na neimenovane izvore, Washington je obavijestio turske vojne vlasti da američki borbeni zrakoplovi neće sudjelovati u redovitim godišnjim vježbama "Anadolijski orao" ako ne bude pozvano i izraelsko zrakoplovstvo.

Odnosi Turske i Izraela, nekoć strateških saveznika u regiji, napeti su od izraelske ofenzive na Pojas Gaze u zimi 2008./2009. Dodatno su pogoršani akcijom izraelske mornarice protiv humanitarnog konvoja za Gazu 31. svibnja u kojoj je poginulo devetero turskih aktivista.

Turska je zbog tog incidenta povukla svojeg veleposlanika iz Izraela, otkazala zajedničke vojne vježbe i zatražila ispriku što Izrael ne želi učiniti. Izrael je i 2009. bio isključen iz tih vojnih vježbi zbog čega su se, u znak solidarnosti, povukle i Sjedinjene Države.

Turska je službeno ukinula "međunarodni dio" vježbi koje izraelskim zrakoplovima od 2001. omogućuju da koriste goleme ravnice Konyje u središnjoj Turskoj za vježbe zajedno s NATO-om. (hina/metro-portal)

01.09.2010. 15:22:14
http://metro-portal.hr/sad-bez-izraela-odbija-sudjelovanje-u-turskim-vojnim-vjezbama/47162/