Metro-portal.hr

objavljeno 16.04.2020. 11:01:00
SAVJETI

Sačuvajte zdravlje u doba korone

Situacija u kojoj se nalazimo apsolutno je promijenila naše živote i to preko noći

Savjeti za zdravlje
Savjeti za zdravlje (Arhiva)

Više ništa nije kao što je bilo, a kako će život izgledati kada sve ovo prođe, nitko ne može sa sigurnošću prognozirati.

Higijenu nam stalno spominju. Toliko da ponekad pomislimo kako nismo imali higijenske navike, no činjenica je da je bolje ponavljati, nego da zaboravimo na ovaj važan segment u suzbijanju virusa. Ipak, uz higijenske mjere, održavanje zdravlja imunosnog sustava svakako je trenutno jedan od najvažnijih zdravstvenih aspekata.

Situacija u kojoj se nalazimo uzrok je trenda porasta potražnje različitih dodataka za naš imunitet, a dobar imunitet može nam uvelike pomoći jer je on „prva linija obrane" za sve bolesti, pa tako i za naše psihičko zdravlje.

Naš imunitet je prva crta obrane

Samoizolacija koju je donio COVID-19 utječe na brojne aspekte našeg života. Na žalost, i psihološki aspekt cijele priče nije zanemariv. Ljudi se teško nose s promjenama, a neizvjesnost koju trenutna situacija uzrokuje dodatno pogoršava i ovako lošu situaciju.

Tjelesna neaktivnost i nepravilna prehrana svakako doprinose pogoršanju mentalne slike, a najranjiviji su kronični bolesnici i osobe starije dobi. Nemogućnost prilagodbe trenutnoj situaciji i ograničenjima koje nam postavljaju nadležne institucije u borbi s nevidljivim neprijateljem, uzroci su pojave osjećaja tjeskobe i nemira. Današnja tehnologija omogućuje nam razgovor s našim najbližima, kako bi ublažili te negativne osjećaje.

Osim toga, na taj način podižemo i svijest važnosti održavanja mentalne higijene, što nam može olakšati situaciju u kojoj se nalazimo kao zajednica. Razvijanjem novih vještina poput kuhanja, čitanja, vježbanja, crtanja ili šivanja olakšati ćete si dane provedene u zatvorenom prostoru, a meditaciju i vježbe disanja možete koristiti kao zamjenu za duge šetnje.

„Naš imunitet prva je „crta obrane" organizma od napada različitih mikroorganizama, uključujući viruse. Slabljenje imunosnog sustava čini vas podložnijima gotovo svakoj vrsti bolesti. Neki od učestalih simptoma oslabljenog imuniteta uključuju umor, učestale infekcije, upale, alergijske reakcije, te sporo cijeljenje rana", govori nam nutricionistica Petra Vlak te otkriva kako je u ovakvim okolnostima dobro uzimati plazmolizirani biljni kvasac koji je fantastičan za jačanje našeg imuniteta.


 


 

16.04.2020. 11:01:00
http://metro-portal.hr/sacuvajte-zdravlje-u-doba-korone/125011/