Metro-portal.hr

objavljeno 20.04.2010. 16:28:13
SKUPLJANJE GLASOVA

Saborski odbor je za ustavne promjene u znatno užem opsegu

POGLEDAJTE VIDEO - Problem je, naravno, u glasovanju hrvatskih državljana iz BiH, a oporba se usprotivila polovičnim rješenjima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Ronald Goršić/Cropix/Infopunkt)

Saborski Odbor za Ustav odlučio je danas predložiti Saboru da se Ustav izmjeni u znatno užem opsegu od ranije planiranog, odnosno samo u dijelu vezanom uz završetak pregovora i ulazak Hrvatske u EU, nezastarijevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, te uvođenje u Preambulu Ustava svih nacionalnih manjina.

Odbor je to izglasao na prijedlog predsjednika Vladimira Šeksa (HDZ), koji je objasnio da se pokušaj postizanja kompromisa slomio na pitanju glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj te da je vladajuća koalicija zato odlučila predložiti promjene u užem opsegu.

Oporba se usprotivila takvom rješenju, prozivajući vladajuće da pokušavaju majorizirati Odbor i izvršiti pritisak kako bi oporba pristala da se Ustav mijenja samo u onim dijelovima u kojima to odgovara vladajućoj eliti.

"Želimo europeizaciju države i temeljnih akata, a ne švercanje u EU s glancom odozgora, a lošim rješenjima ispod njega", rekla je Vesna Pusić.

Sporna su pitanja manjina u Hrvatskoj, glasanju dijaspore na izborima, zatim pravila referenduma i definiranje odnosa Sabora i Vlade onog trenutka kad Hrvatska uđe u Europsku uniju i kad dobije svoje predstavnike.

HNS, i ona sama, smatraju da se prvo to treba riješiti da bi se moglo doći do bilo kakvih promjena. 

Saborski zastupnik Josip Salapić (HDZ) odgovorio je Vesni Pusić da ga interesira bi li glasanje dijaspore bio problem da hrvatski državljani u inozemstvu glasaju za HNS ili SDP, te bi li onda bili poželjni dio biračkog tijela.

Oporbenjaci su ustvrdili da neće pristati na "diktat većine" te odbacili tvrdnje HDZ-a da će biti odgovorni za neulazak Hrvatske u EU, ako ne prihvate ustavne promjene nužne za dovršetak pregovora.

Šeks, međutim, ne vjeruje njihovim najavama, a smatra da je riječ o "blefu SDP-a, poput onoga kod ratifikacije sporazuma sa Slovenijom ili tvrdnje da neće glasovati za ulazak u NATO bez referenduma".

"To je njihova znamenita konstruktivna suzdržanost, tako će biti i ovoga puta", rekao je Šeks, koji očekuje da će Sabor već sljedećeg tjedna utvrditi novi opseg ustavnih promjena, a vjeruje da bi Ustav mogao biti izmijenjen već na sljedećoj saborskoj sjednici. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 16:28:13
http://metro-portal.hr/saborski-odbor-je-za-ustavne-promjene-u-znatno-uzem-opsegu/38287/