Metro-portal.hr

objavljeno 27.10.2010. 14:44:41
(NE)POVJERENJE

Saborska ludnica: Oporba napada, HDZ zbunjen, Sanader pobjegao

VIDEO - U Saboru je u tijeku burna rasprava o (ne)povjerenju Vladi, padaju teške riječi s obje strane

Kosor i Milanović
Kosor i Milanović (Goran Mehkek / CROPIX)

Zoran Milanović danas je u ime SDP-a odbacio tvrdnje premijerke Jadranke Kosor koja ga je u sabornici prozvala da vrši udar na HDZ-ove koalicijske partnere i gura iz vladajuće koalicije kako bi pridobio glasove njihovih birača, te istaknuo kako ih samo upozorava da potporom vladi čine štetu Hrvatskoj.

"Ovo je otvorena arena, mi nemamo zamračene milijune, ne radimo tako da kupujemo ljude. Ne kažem da to vi radite, nego samo javno apeliram na savjest i odgovornost da vaši partneri budu svjesni da svakim danom potpore čine štetu Hrvatskoj. Vaša vlada je hrvatski problem", poručio je Milanović premijerki Kosor.

Odbacio je i njezina tumačenja kako je izjavio da glavni državni odvjetnik može biti bilo tko, ističući kako je govorio, i da iza toga dalje stoji, da za tu odgovornu dužnost ima puno kandidata. "To je osamljenički posao u kojemu se ne igra na inspiraciju, ne po političkoj naredbi. Na muci se poznaju junaci", poručio je Milanović.

Odakle HDZ-u toliki novac?

HDZ-ove zastupnike i članove vlade upitao je kako je moguće da nikoga od njih nije zanimalo odakle HDZ-u toliko novca, što se, smatra, sada otkriva u slučaju Fimi medije.

"Kako to da se nikada nitko nije zapitao odakle neograničena sredstva za kampanju, odakle milijuni. To je rasprava o moralu i vjerodostojnosti u politici", rekao je, prozivajući vladu da je politizirala policiju što je, kaže, rezultiralo podizanjem kaznenih prijava protiv SDP-ovaca koje je tužiteljstvo uglavnom odbacivalo.

Posebno ga, ustvrdio je, zanima afera Daimler, posebno tko je do 2008. primao mito za kupnju vatrogasnih vozila te tvrtke. "Da nije možda mito primao pokojni Račan, ja možda? Najviše me zanima tko je to Daimler mitio pet godina", poručio je Milanović.


Svoj je povratak sa saborsku govornicu, nakon govora premijerke Kosor i niza ispravaka njezinih navoda iz SDP-ovih klupa, počeo prozivkama da stalnim povredama Poslovnika i upućivanjem na odredbe tih saborskih pravila HDZ-ovi potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak preuzimaju ulogu predsjednika Luke Bebića.

"Ovo nije moralno, ovo je desakracije ove institucije", rekao je Milanović, čije su navode odbacili i Šeks i Jarnjak i Bebić, koji je naglasio da u ovim okolnostima u sabornici sjednicu vodi korektno, u skladu s Poslovnikom.

A kakve su te okolnosti najbolje svjedoči činjenica da je rasprava po klubovima, zbog niza replika, ispravaka netočnih navoda i povreda Poslovnika, započela više od tri sata nakon početka rasprave.

Vladajući odgovaraju frazama

Ivan Bagarić (HDZ) SDP-ovu je inicijativu i njezino obrazloženje nazvao besmislenim". "Okoš-bokoš napravi nešto kokoš", komentirao je Milanovićev uvodni govor.

Sličnog je uvjerenja i Vladimir Šeks (HDZ), koji je SDP-ovu inicijativu nazvao "kulom od pijeska, koja je već srušena".


Ispravkom navoda, onog premijerke "sve za Hrvatsku, Hrvatsku nizašto" kojim je zaključila svoje obraćanje, reagirao je Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti). "Ne morate davati sve za Hrvatsku, dovoljna je ostavka", poručio je predsjednici vlade.

Sanader "pobjegao"

Bivši premijer, sada nezavisni zastupnik Ivo Sanader napustio je zgradu Sabora neposredno nakon početka rasprave o SDP-ovu prijedlogu da se izglasa nepovjerenje premijerki Jadranki Kosor.

 

Hebrang potpuno zbunjen

U obranu Jadranke Kosor odlučno je stao Andrija Hebrang. Prvo je održao predavanje o geografiji i makroekonomiji te ustvrdio da ćemo gospodarski dostići EU za šest mjeseci (?!). 

Iz takta ga je u potpunosti izbacio Nenad Stazić koji je ustvrdio da Hebrangu više nitko ne može vjerovati nakon što je priznao da je lagao kako bi zaštitio Ivu Sanadera.


Hebrang je odgovorio: "On laže da ja lažem da je Sanader lagao". 


Hebrangu je replicirao Arsen Bauk (SDP), koji je podsjetio, da je i Sanader dobio niz međunarodnih priznanja.

27.10.2010. 14:44:41
http://metro-portal.hr/saborska-ludnica-oporba-napada-hdz-zbunjen-sanader-pobjegao/50380/