Metro-portal.hr

objavljeno 29.11.2013. 17:21:33
DOSTA!

Sabor povećao međustopu PDV-a na 13 posto

Hrvatski sabor je danas izmijenio Zakon o kaznenom postupku, što bi trebalo rezultirati snažnijom zaštitom prava okrivljenika i ojačati sudsku kontrolu istražnog postupka

Teško da je ovo dobro za turizam
Teško da je ovo dobro za turizam (Arhiva)

Donesene izmjene trebale bi onemogućiti odugovlačenje istrage, budući da će državni odvjetnik optužnicu morati podići najkasnije 15 dana od okončanja istrage ili odustati od istrage, a u složenijim predmetima taj je rok 30 dana.

Obrana okrivljenika stječe pravo uvida u spis od samog pokretanja istrage, a ispis okrivljenikovih telefonskih razgovora moći će se dobiti samo uz suglasnost istražnog suca.

U okviru Državnog odvjetništva RH (DORH) formirat će se posebni odjel za imovinske izvide, koji će utvrđivati imovinu stečenu kaznenim djelom, kako bi ju se u trenutku pokretanja istrage moglo blokirati.

Izmijenjen je i Zakon o porezu na dodanu vrijednost, čime je međustopa PDV-a od 10 posto povećana na 13 posto, dok će se s 5 posto oporezivati sve dnevne novine, bez obzira na broj riječi koje sadrže.

Izmjenama Zakona o porezu na dobit bankama je dana porezna olakšica za otpisane stambene kredite dužnika koji ih ne mogu vraćati zbog socijalnih prilika.

Većinom glasova prihvaćene su i izmjene triju zakona po kojima će potpore na brdsko-planinskim i područjima od posebne državne skrbi primati samo one jedinice lokalne samouprave koje su u prvoj i drugoj skupini nerazvijenosti.

Glasovanjem o raspravljenim točkama Hrvatski sabor je završio ovotjedno zasjedanje, a zastupnici će se ponovno okupiti u utorak.

29.11.2013. 17:21:33
http://metro-portal.hr/sabor-povecao-medjustopu-pdv-a-na-13-posto/81873/