Metro-portal.hr

objavljeno 15.06.2011. 11:41:00
BORBA PROTIV DIJABETESA

Sabor podržao rezoluciju o šećernoj bolesti

Na ovaj se način i naša država uključuje u borbu protiv svjetske pandemije dijabetesa, bolesti od koje u svijetu boluje 250 milijuna ljudi

Fotografija vijesti

U Hrvatskom saboru danas je održana rasprava o Prijedlogu rezolucije o šećernoj bolesti a kojom se Sabor želi pridružiti svjetskoj borbi protiv rastuće pandemije dijabetesa tipa 2, od kojeg samo u Hrvatskoj boluje 316 tisuća ljudi, javlja Hina.

Cilj je Rezolucije da se donošenjem posebnih mjera smanje rizici od pojave te bolesti koja je jedan od deset vodećih uzroka smrti u Hrvatskoj, potakne njeno rano otkrivanje, te liječenje i rehabilitacija.

U svijetu od dijabetesa tipa 2 boluje više od 250 milijuna ljudi, a taj je broj u stalnom porastu pa će, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za 25 godina bolovati 380 milijuna ljudi. Na nastanak bolesti utječe način života, a glavni su čimbenici rizika prekomjerna težina i tjelesna neaktivnost dok su glavni uzrok smrtnosti česte komplikacije bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i drugo, upozorio je Hebrang.

Epidemiološki podaci govore da u Hrvatskoj dijabetes ima 9,3 posto stanovništva, no posebno zabrinjava da je bolešću zahvaćeno 6,1 posto radnosposobnog stanovništva od 18 do 65 godina, a tome treba dodati i 250 tisuća osoba sa tzv. preddijabetesom, ali i velik broj oboljelih koji ne zna da ima dijabetes s obzirom na to da se prva dijagnoza postavi prosječno u roku od osam godina.

15.06.2011. 11:41:00
http://metro-portal.hr/sabor-podrzao-rezoluciju-o-secernoj-bolesti/60160/