Metro-portal.hr

objavljeno 11.05.2012. 15:32:11
ZAKON O POTICANJU ZAPOŠLJAVANJA

Sabor ozakonio zapošljavanje mladih za 1600 kuna

Mladima koji se odluče na takvo stručno osposobljavanje bit će plaćen radni staž i doprinosi, a radit će pod nadzorom mentora kojega plaća poslodavac

Fotografija vijesti

Hrvatski sabor donio je danas Zakon o poticanju zapošljavanja kojim Vlada kani povećati zapošljivost mladih bez radnog iskustva, kroz stručno osposobljavanje i bez zasnivanja radnoga odnosa na rok od jednu, odnosno dvije godine, te uz mjesečnu naknadu od 1600 kuna, javlja Hina.

Mladima koji se odluče na takvo stručno osposobljavanje bit će plaćen radni staž i doprinosi, a radit će pod nadzorom mentora kojega plaća poslodavac.

Riječ je o dobrovoljnoj mjeri, pa se mladi koji nakon nekoliko mjeseci odustanu od stručnog osoposobljavanja mogu vratiti na Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) bez ikakvih sankcija, te u radni staž upisati vrijeme provedeno na poslu.

Mladi obuhvaćeni tom mjerom vodit će se u posebnoj evidenciji HZZ-a i bit će obavješteni ako im se otvori radno mjesto za neko stalno zaposlenje.

Za poslodavce koji bi eventualno htjeli zlorabiti zakonska rješenja na štetu mladih predviđene su kaznene odredbe - novčane kazne od 50 tisuća kuna do 100 tisuća kuna.

Vlada kroz zakon namjerava olakšicama potaknuti poslodavce na lakše zapošljavanje kroz dodatno smanjenje cijene rada.

Radi se o oslobađanju na dvije godine od plaćanja tvz. bruto 2 doprinosa na plaću za zapošljavanje nezaposlenih bez radnog iskustva u zvanju za koje su se obrazovali, kao i za dugotrajno nezaposlene osobe koje su na burzi rada duže od dvije godine.

Mjerama koje predviđa zakon mogli bi biti obuhvaćeni samo poslodavci koji isplaćuju plaće i doprinose te ne daju poslovno uvjetovane otkaze.

Zbog jednostavnijega sezonskog zapošljavanja u poljoprivredi predlaže se uvođenje vaučera na dnevnoj osnovi.

Zastupnici su izmijenili Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju, po kojemu se, vezano uz Zakon o poticanju zapošljavanja, omogućava stjecanje statusa osiguranika i osobama koje se nakon završenog obrazovanja stručno osposobljavaju bez zasnivanja radnog odnosa.

Dopunjen je Zakon o podjeli trgovačkog društva HŽ - Hrvatske željeznice d.o.o., koji omogućuje provođenje statusnih promjena društava unutar HŽ-a uz vladinu suglasnost, kao i njihovo dijeljenje, spajanje i pripajanje sukladno Zakonu o trgovačkim društvima.

Sabor je potvrdio Sporazum sa Španjolskom o borbi protiv kriminala i o sigurnosnim pitanjima, kao i Ugovor između vlada Hrvatske i Kazahstana o suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, nezakonite trgovine opojnim drogama i psihotropnim tvarima, terorizma i drugih oblika kaznenih djela.

Potvrđen je i Protokol kojim se mijenja i dopunjuje sigurnosni dodatak sporazumu između stranaka Sjevernoatlantskog ugovora o suradnji vezano uz atomske podatke.

U drugo je čitanje upućen Vladin prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji.

Iako je prvotno najavljeno da bi aktualna sjednica Sabora trebala danas završiti, predsjednik Sabora Boris Šprem produljio je njezino trajanje i za idući tjedan, a zastupnici su dnevni red sjednice dopunili s deset novih točaka.

Među tim točkama je i prijedlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika Hrvatskog sabora, koji će Sabor raspraviti u dva čitanja.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje.

11.05.2012. 15:32:11
http://metro-portal.hr/sabor-ozakonio-zaposljavanje-mladih-za-1600-kuna/70880/