Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2010. 10:47:56
UŽI OKVIR

Sabor danas raspravlja o ustavnim promjenama

Ustav će se mijenjati samo u dijelovima koji se odnose na završetak pregovora s EU i nezastarijevanje pretvorbenog kriminala

(Damjan Tadić/Cropix)

Sabor je jutros počeo raspravu o prijedlogu Odbora za Ustav da se pristupi izmjenama Ustava u okviru užem od ranije planiranoga i to isključivo u dijelovima koji se odnose na završetak pregovora i ulazak Hrvatske u EU, nezastarijevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, te uvođenje u preambulu Ustava svih nacionalnih manjina.

Predsjednik Odbora Vladimir Šeks (HDZ) uvodno je podsjetio da su u listopadu 2009. u saborsku proceduru došla dva prijedloga izmjena Ustava, vladin i skupine oporbenih zastupnika.

Sabor je jednoglasno donio odluku da se pristupi izmjenama Ustava, a dva su prijedloga tretirana ravnopravno. Osnovana je međustranačka skupina koja je nastojala formulirati zajednički prijedlog nacrta ustavnih promjena, no ona nije uspjela dogovoriti način glasovanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj, pa je u vladajućoj koaliciji dogovoreno da će se predložiti uži opseg ustavnih promjena.

Većina u odboru za Ustav potom je Saboru predložila da se Ustav izmijeni isključivo u dijelovima koji će omogućiti otvaranje i zatvaranje pojedinih pregovaračkih poglavlja i utvrditi osnove članstva Hrvatske u EU, da se u preambulu Ustava unesu sve nacionalne manjine te da se onemogući zastara kaznenih djela počinjenih u pretvorbi i privatizaciji te ratnog profiterstva.

Među izmjenama koje bi trebale osigurati završetak pregovora je uvođenje europskoga uhidbenog naloga, nužno za otvaranje pregovora u poglavlju 23, Pravosuđe i temeljna prava.

Ustav bi trebao osigurati i neovisan izbor pravosudnih dužnosnika te punu neovisnost Hrvatske narodne banke, a u Ustav će ući i Državni ured za reviziju.

U Izvorišne osnove vratit će se Slovenci i Bošnjaci, a pobrojat će se i sve ostale nacionalne manjine - Bošnjaci, Slovenci, Crnogorci, Makedonci, Rusi, Bugari, Poljaci, Romi, Rumunji, Turci, Vlasi i Albanci, koje do sad nisu bile u Ustavu.

Posebna glava regulirat će pravnu osnovu članstva i sudjelovanje u institucijama EU, a kao izvor prava unijet će se i pravo EU. Državljanima članica EU omogućit će se glasovanje na lokalnim izborima u Hrvatskoj.

Šeks je najavio da će se uz Ustav mijenjati i Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina te izborno zakonodavstvo, kako bi se nacionalnim manjinama koje u ukupnom stanovništvu sudjeluju s manje od 1,5 posto dalo dopunsko pravo glasa. Srpska manjina svoje će zastupnike birati po posebnom ključu, kazao je Šeks.

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović rekao je da je Vlada jučer kao svoj prihvatila prijedlog Odbora za Ustav. Naglasio je da tako šalje poruku o žurnosti ustavnih promjena, ali i da se time ne zatvaraju vrata nastavku razgovora kako bi se bliska stajališta oko izglasavanja ustavnih promjena i usuglasila. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 10:47:56
http://metro-portal.hr/sabor-danas-raspravlja-o-ustavnim-promjenama/38839/