Metro-portal.hr

objavljeno 29.03.2020. 10:29:00
VIRTUALNA IZLOŽBA

SA ciklus Ranka Ajdinovića

Aktualni segment opusa, ciklus je tajanstvenog naziva SA, iznikao iz već poznatog niza slika Unutarnji pejzaži ili možebitno formiran paralelno

Ranko Ajdinović
Ranko Ajdinović (Arhiva)

Svaki novi ciklus akademskog slikara Ranka Ajdinovića, svaka dovršena slika, svaki napor umjetnika govori o njegovom nastojanju, o kontinuiranom autorskom promišljanju, proniknuti u izazov i nutrinu motiva ,definirati zamisao, oživotvoriti je stvaranjem traga doživljaja koji snažno svjedoči o složenosti unutarnjeg, često instinktivno skrivenog, vidljivog i prepoznatljivog ili tek simboličnih naznaka, nazočiti u opusu, u slici, u skulpturi.

Aktualni segment opusa, ciklus je tajanstvenog naziva SA, iznikao iz već poznatog niza slika Unutarnji pejzaži ili možebitno formiran paralelno.

SA ciklus izveden je na platnima vrlo različitih formata, od malih i manjih, preko srednjih do velikih, u akrilu, izrazitog kolorizma s nekoliko dominantnih boja, plava, žuta....,numerički označen, broj umjesto naziva.

Valja naglasiti kako se SA ciklus prirodno, logično uklapa u cjelinu opusa Ranka Ajdinovića i temom i bojom.

Osobitosti ovoga ciklusa jest isticanje u prvi plan specifičnog balansa oblika koji žive, postoje na pojedinim ili svim slikama, lebdeći u volumenima, titrajući nevidljivim trzajima, tek naviješćujući gibanje.

Različitost formi uz nazočnost određenih boja ukazuje na tajnovitu šifru koja otkriva skrivenost, stvarno značenje, ukazuje na potrebu za razotkrivanjem.

Oblici i boje u međusobnom odnosu govore vjerojatno, koliko o posve običnim, svakodnevnim situacijama, tiho ili glasno izgovorenim riječima, šutnji, pogledu, pamćenju, osjećajima toliko i o idejama koje prate čovjeka od njegova postanka, o životu i smrti.

Svaka slika jest mnoštvo hijeroglifa i čeka na svog otkrivatelja.

Istodobno, razmišljam o SA ciklusu, kao o strukturiranom nizu, zabilježenih, sačuvanih trenutaka,koji su za svaku osobu ključni, neprolazni.

To su trenuci koji određuju svaki život zasebno.

29.03.2020. 10:29:00
http://metro-portal.hr/sa-ciklus-ranka-ajdinovica/124653/