Metro-portal.hr

objavljeno 21.05.2010. 08:21:47
LAŽNI DOKAZI

S. Koreja optužila Seul da potiče atmosferu rata

Optužbe dolaze nakon što je međunarodna istraga utvrdila da je sjevernokorejski torpedo izavao potonuće južnokorejskog bojnog broda

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak u međuvremenu je održao hitan sastanak nacionalnog sigurnosnog vijeća na kojem je ustvrdio da će njegova zemlja biti spremna odgovoriti na "vojne provokacije" sjevernog komunističkog susjeda.

Myung-bak je kazao i da je napadom na južnokorejski brod prekršeno primirje potpisano još 1953. kada je dovršen rat između dvije Koreje.

Pjongjang je ranije najavio da će poništiti potpis na taj sporazum ukoliko Južna Koreja pokuša išta poduzeti protiv sjevernog susjeda.

Službeni stav Sjeverne Koreje je, naime, da Seul lažira dokaze o navodnoj sjevernokorejskoj povezanosti s potonućem korvete Cheonan pri čemu je stradalo 46 mornara.

Torpediranje južnokorejskog ratnog broda u četvrtak je osudio i američki State Department nazvavši ga "neizazvanim i neopravdanim postupkom" zbog kojeg će "sigurno biti posljedica".

Na pitanje je li SAD spreman to iznijeti pred Vijeće sigurnosti UN-a i podržati prijedlog Seula za oštrije sankcije Pjongjangu, glasnogovornik State Departmenta Philipe Crowley je odgovorio potvrdno.

Ipak, čelnici Pentagona u četvrtak su odbili označiti potapanje južnokorejskog broda ratnim činom. (hina/metro-portal)

21.05.2010. 08:21:47
http://metro-portal.hr/s-koreja-optuzila-seul-da-potice-atmosferu-rata/40543/